Tusenvis av flyktninger og migranter har strømmet til grensen mellom Tyrkia og Hellas etter at Tyrkia i forrige uke åpnet grensen. Men på gresk side er grensen stengt, og migrantene befinner seg nå i ingenmannsland.

Etter at Tyrkia kunngjorde at landet «åpner grensene til Europa», har antall båter med flyktninger og migranter fra Tyrkia til Lesvos økt.

Situasjonen har ført til spenninger mellom de lokale innbyggerne og hjelpearbeidere i området.

– Vi har full forståelse for at de lokale er frustrerte over flyktningsituasjonen i Hellas, men det er ikke greit at høyreekstreme grupper utnytter situasjonen, sier generalsekretær i Dråpen i havet, Trude Jacobsen til NRK.

DiH driver hjelpearbeid i den overfylte Moria-leiren på Lesvos.

Jacobsen forteller at tre av bilene deres ble angrepet på veien mellom leiren og øyas hovedstad Mytilini søndag kveld. Det var én person i hver bil. De tre hjelpearbeiderne måtte flykte fra bilene sine, men ingen skal ha blitt fysisk skadd. Bilene skal ha blitt angrepet med steiner.

Akkurat nå er det 21 personer fra organisasjonen i Lesvos.

– Ti er norske. Alle har fått tilbud om å komme hjem, dersom de ønsker det, sier Jacobsen til NRK.

DiH skriver på Facebook at alle organisasjonens frivillig nå er trygge og befinner seg i Mytilini.

Barn omkom da båt kantret utenfor Lesvos

Et barn omkom og et annet er innlagt på sykehus etter at en overfylt båt kantret idet den var på vei fra Tyrkia til den greske øyen.

Ifølge gresk politi ble begge barna funnet bevisstløse etter at båten kantret ved 7.30-tiden mandag morgen.

En av dem, en liten gutt, kunne ikke gjenopplives. Det andre barnet ble brakt til sykehus.

46 andre personer ble brakt i sikkerhet, ifølge myndighetene.

I helgen ble det meldt at greske demonstranter forsøkte å hindre en gummibåt full av mennesker i å nå land. Om bord var flere barnefamilier.

Til tross for at EU i 2016 inngitt en avtale med Tyrkia om at tyrkiske myndigheter skulle hindre at migranter og flyktninger tok seg til Hellas, har båtene fortsatt å komme nesten daglig til Lesvos og andre greske øyer.

Søndag kom det 19 båter med i alt 843 mennesker til Lesvos, Chios og Samos, ifølge den norske frivillige organisasjonen Aegean Boat Report. Elleve av dem kom til Lesvos.

– Europa må ta sin del av byrden

Mandag uttalte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at de vil fortsette å la flyktninger og migranter reise ut landet:

– Etter at vi åpnet dørene, har det vært flere oppfordringer om at vi må stenge dørene igjen. Men jeg har sagt til dem (Europa, jour.anm.) at det er slutt. Dørene er åpne nå. Nå må dere ta deres del av byrden, sier presidenten mandag, ifølge NTB.

Full forvirring

Søndag kveld var det full forvirring rundt migrantsituasjonen i grenseområdet.

– 76.358 migranter har krysset grensen til EU via den tyrkiske provinsen Edirne, skrev Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu på Twitter.

– De tyrkiske myndighetenes desinformasjonskampanje fortsetter. Realiteten: 10.000 mennesker er forhindret fra å ta seg inn på gresk territorium, svarte gresk UD.