RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske journalister er lite korrupte

Sist oppdatert:
Norske og svenske journalister er mest korrupt i Norden. Men fortsatt er det vanskelig å kjøpe seg presseomtale fra norske journalister.

Å åpne lommeboken for å få sine synspunkter på trykk i norske medier, kan vise seg å være vanskelig. Norske journalister er blant de minst korrupte i verden, viser en helt fersk undersøkelse.

Det er det britiske Instituttet Institute for Public Relations (IPR) som har gjennomført en undersøkelse blant 66 land verden over, og undersøkelsen er lystig lesing for dem av oss som lever av journalistikken.

Ikke overraskende

Norge havner på en fjerdeplass på rangeringen fra IPR. Finland havner helt på toppen, som de vanligvis gjør i rangeringer som gjelder korrupsjon. Tre land deler andreplassen og tre er på tredjeplass, mens Norge altså rangeres på fjerdeplass.

- Det er ikke så overraskende at det forekommer mindre bestikkelser blant norske journalister enn i andre land. Vi har et søkelys på journalist-etikk i Norge, og det er et lite og oversiktelig samfunn, sier professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo, Sigurd Allern.

Nylig kom det frem en sak i Sverige om journalister i tabloidavisen Expressen som hadde punget ut for å få informasjon fra ansatte i politiet.

Det finnes ikke mange kjente eksempler på journalister som har fått anklager om korrupsjon mot seg i Norge. Høsten 2000 saksøkte tidligere Kapital-journalist Tor Inge Vormedal Dagens Næringsliv for antydninger om at han var en journalist som var enkel å bestikke. Anklagene kom opp i en artikkelserie om Aker Brygge Invest og om de tette forholdene mellom gründerne Christer Tromsdal og Terje Lien.

Biljournalister

Ifølge professor Allern forekommer visse former for bestikkelser vanligvis i forbrukerorientert journalistikk, blant annet i bil-, båt- og reisejournalistikken.

- Forbrukerorienterte medier står ofte lettest til for hugg, sier han og viser til at bilbransjen er en bransje som har vært rundhåndet med gaver til journalister. Ifølge Allern finnes det også eksempler på journalister som har ringt reisebyråer og nærmest bedt om å få flybilletter til et definert reisemål.

- Dette skjer oftest i det små, men det finnes rester av det gamle kilde- og favørsystemet i norske medier, sier han.

Allern tror en av årsakene til den lave forekomsten av bestikkelser blant norske medier, er fordi man i Norge har en åpen og regelmessig debatt om journalist-etikk og kildebruk.

- Det er mye offentlig oppmerksomhet rundt dette i Norge, sier han.

Tradisjon for åpenhet

Det er kun vestlige land som ligger på toppen av listen til IPR. Første land utenfor den vestlige hemisfære er Chile, som rangeres på en 23. plass. Helt nederst på listen finner vi land som Egypt, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Saudi Arabia og Kina. Daglig leder for anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparancy International, Jan Borgen, mener det har med at blant annet Norge og de nordiske landene har spilleregler som gjør at korrupsjon ikke er en nødvendighet.

- Vi har en tradisjon for åpenhet, saklighet og rederlighet i Norden. En tradisjon som bremser for korrupsjon, sier han.

1. Finland

2. Danmark

2. New Zealand

2. Sveits

3. Tyskland

3. Island

3. Storbritannia

4. Norge

5. Østerrike

5. Canada

5. Nederland

5. Sverige

5. Belgia

5. USA

6. Australia

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere