Gå til sidens hovedinnhold

Norske krigere i Irak og Syria fikk Nav-støtte

Flere av nordmennene som kjemper for terrorgrupper i Irak og Syria, mottok Nav-ytelser fram til de reiste, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen fikk de utbetalinger fra Nav mens de planla reisen, ble radikalisert og kommuniserte med representanter for gruppene.

Avisen viser til at en østfolding i 20-årene, som er i Syria og kjemper for den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, i 2013 mottok dagpenger. Utbetalingene fortsatte til januar i år, og allerede måneden etter la han ut bilder på Facebook der han poserte sammen med erfarne tsjetsjenske al-Qaida-soldater.

En annen østfolding, som ble skutt og skadd mens han var i Syria, fikk arbeidsavklaringspenger da han kom hjem fra krigen.

To nordmenn som Norges etterretningssjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, bekrefter har nådd mellomledernivå i Den islamske staten (IS), har ifølge avisens opplysninger tidligere mottatt norske trygdeytelser. En av disse er skiensmannen Bastian Vasquez som mottok såkalt individstønad i 2012.

– Vasquez var vel et individ i 2012. Dette var før han fikk islamisttilhørighet, sier mannens advokat John Christian Elden.

Linda Alzaghari, som er daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, mener ekstrem religion kan være en karrierevei hvis man ikke når fram i arbeidslivet, og spesielt om man har en trøblete bakgrunn. Hun understreker riktignok at man må være forsiktig med å generalisere, og sier det slett ikke er typisk ressurssvake personer som reiser fra Norge til Syria.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året