Norske krigsskip settes inn i Ukraina-krisen

KNM Valkyrien og under øvelsen Bold Monarch utenfor Arendal onsdag. Nå settes skipet inn for å berolige de baltiske landene i forbindelse med den siste tids aggressjon fra Russland.

KNM Valkyrien og under øvelsen Bold Monarch utenfor Arendal onsdag. Nå settes skipet inn for å berolige de baltiske landene i forbindelse med den siste tids aggressjon fra Russland. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

18.04.14 20:57

To norske krigsskip, KNM Otra og KNM Valkyrien settes nå inn av NATO i farvannet utenfor Baltikum som en reaksjon på krisen i Ukraina.

Det skriver NRK.

Skipene var egentlig på plass for å rydde miner i østersjøen og i Nordsjøen, men nå har altså NATO-ledelsen gitt skipene et helt annet oppdrag. Målet er å berolige utsatte land etter Russland oppførsel den siste tiden.

– Minerydderstyrken skal nå, sammen med andre allierte tiltak, bidra til å berolige baltiske og andre østlige allierte land, bekrefter pressevakt Ann Kristin Salbuvik ved Forsvarsdepartementet til rikskringkasteren.

Polakkene bekymret

De baltiske landene er ikke alene om å frykte for sin egen suverenitet.

I en ny meningsmåling sier 80 prosent at Russland er den største trusselen mot rikets sikkerhet.

Som et resultat av uroen i Ukraina, sier 80 prosent av de spurte i en fersk undersøkelse i Polen at Russland er den største trusselen mot Polens suverenitet. De aller fleste av de spurte ønsket også økt NATO-nærvær i regionen, melder Center for Public Opinion Research (CBOS) i Warszawa.

47 prosent mener at Polens selvstendighet er truet, noe som er den høyeste prosentandelen siden CBOS startet sine undersøkelser i 1991.

I Ukraina begynner myndighetene å få tilbake litt av kontrollen over situasjonen.

Ukrainske myndigheter sier de har tatt tilbake to av de seks stridsvognene som ble tatt av prorussiske opprørere i demonstrasjoner tidligere denne uken.

Ifølge det ukrainske forsvarsmyndigheter skal ingen ha blitt såret i det de kaller en spesialoperasjon.

– To av kjøretøyene som ble overtatt i onsdagens opptøyer, er tatt tilbake, sier departementet i en uttalelse.

Avtalen respekteres ikke

Torsdagens inngåtte avtale mellom Ukraina og Russland om at de prorussiske gruppene må gi fra seg våpnene, har likevel ikke blitt respektert av opprørerne selv. De uttaler at de ikke vil gi seg før myndighetene i Kiev har gått av.

Den russiske EU-utsendingen Vladimir Tsjizov kom også med kritikk av de nye makthaverne i Ukraina, da han uttalte at Kiev hadde misforstått innholdet i torsdagens avtale.

– De tror at avtalen bare gjelder den østlige og den sørlige delen av landet. Men i hovedstaden er visst alt tillatt, inkludert okkupasjonen av Uavhengighetsplassen, sa Tsjizov til den russiske TV-kanalen Rossija-24.

Les også:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag