Klatreren Kristin Harila besteg natt til mandag klokken 7.19 lokal tid fjellet Gasherbrum II i Pakistan på 8036 meter. Det er det tiende fjellet i hennes rekordforsøk kalt «Bremont 14 Peaks», hvor hun skal klatre alle 14 fjell over 8000 meter i løpet av en sesong. Harila besteg Gasherbrum II sammen med sherpaene Dawa Ongju Sherpa og Pasdawa Sherpa fra selskapet 8K Expeditions.

Garsherbrum II og dets «søsterfjell» Gasherbrum I er to av fem fjell over 8000 meter i landet. Planen er å bestige det andre fjellet om to dager. I så fall har den norske klatreren gjennomført den andre fasen i rekordforsøket.

Snart hjemme

Den siste fasen av rekordforsøket vil skje i Tibet og Nepal. Før det skal hun bruke noen uker i hjemlandet for å forberede seg.

Planen videre er:

  • Manaslu, 8156 meter: planlagt september
  • Shishapangma, 8013 meter: planlagt oktober
  • Cho Oyu, 8201 meter planlagt oktober

Nettavisens Stavrum & Eikeland hadde Harila som gjest tidligere i år: Norske Kristins ekstreme utfordring: – Passerer døde på vei opp


Ikke alene

Harila fortalte tidligere til Nettavisen at hun ikke er alene når hun bestiger fjellene. Hun har følge av to sherpaer, som hun vil dele verdensrekorden med. I tillegg deler hun nå og da telt med andre også, som har slått seg ned på samme steder. At private komfortsoner flyttes i løpet av turene, er helt sikkert. En gang delte hun telt med to damer og en relativt stor mann. Det buldret veldig i isblokken de hadde slått seg ned på.

- I løpet av natta tok denne store mannen handa rundt meg. Det var nok klaustrofobisk som det var. Du kan ikke ligge sånn, sa jeg, men da han svarte at han var så redd, fikk jeg dårlig samvittighet, fortalte hun i Stavrum & Eikeland.

Rekordforsøk

Harila skal i løpet av en sesong bestige alle 14 fjell over 8000 meter. Dette har tidligere bare blitt gjort en gang av Nimsdai i 2019, kjent fra populære Netflix-dokumentaren 14 Peaks. Den nest raskeste til å ha klatret alle 8000-meters toppene klarte det på 7 år og 310 dager.