RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske kvinner på krigertokt i Syria

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Av ulike årsaker har om lag ti kvinner de siste 18 månedene dratt fra Norge til Syria for å bidra i hellig krig, skriver VG.

Det er ulike årsaker til at kvinnene har valgt å dra. Noen skal ha hatt et ønske om å følge etter eller møte kjærestene sine. Andre vil støtte opp om kampen mot regimet i landet, skriver VG.

Ifølge avisen er det snakk om rundt ti kvinner som har dratt de siste 18 månedene, men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke tallfeste noe.

– Vi ønsker ikke å gå inn på tall, men det er flere kvinner med tilknytning til Norge som har reist, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener utviklingen gir grunn til bekymring.

– Det er definitivt overraskende og foruroligende. Dette bør være av interesse, og ikke bare for forskere. Dette er også et sikkerhetsanliggende for samfunnet, sier Gule.

Ifølge avisens opplysninger har norske myndigheter avdekket at ekstremister i Syria har henvendt seg til islamister i Norge. Syrerne skal ha etterlyst koner til opprørerne. Gule sier at han er skeptisk til slike opplysninger, men kan samtidig ikke se bort fra at dette faktisk forekommer.

Ifølge avisen skal det være snakk om å lokke kvinner til Syria for å bli såkalte tredagerskoner, et fenomen som går ut på at man vier seg på islamsk vis og skiller seg etter kort tid. Dermed kan mannen ha sex med kvinnen uten å bryte religiøs praksis.

– En del jenter som har dratt ned for å gjøre en humanitær innsats kan plutselig oppdage at de forventes å bli krigsbruder, sier Gule. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere