Norske kvinner tar senabort i utlandet

Oslo (NTB): Noen norske kvinner som er over tolv uker på vei, reiser til Sverige og England for å ta abort. SV vil endre regelverket.

Fra 2008 til 2012 har 67 norske kvinner reist til Sverige og England for å ta abort, flesteparten etter uke 13. Det viser tall NRK har hentet inn.

I England og Wales er det lov med selvbestemt abort helt opp til uke 24 i svangerskapet, mens grensen er 18 uker i Sverige. For noen år siden endret svenskene lovverket slik at de også kunne ta imot utenlandske kvinner.

- Jeg synes det er dumt at det som er grunnleggende helsehjelp gjør at kvinnen blir tvunget til å reise. Samtidig er det bra at Sverige kan hjelpe kvinnen. Men jeg synes hvert land burde ta hånd om sine egne abortsøkende kvinner, sier den svenske professoren Kristina Gemzell Danielsson til NRK.

SV er det eneste partiet på Stortinget som vil innføre senere abortgrensen. De ønsker å innføre selvbestemt abort fram til 16. uke.

- Det vi hører nå er at nesten alle som søker abort før 16 uker får det, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til kanalen. Hun mener derfor at de gravide derfor selv bør få bestemme framfor at avgjørelsen faller i en nemnd. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.