*Nettavisen* Nyheter.

Norske menn sliter med potensen

Foto: (Thinkstock/illustrasjon)

Stadig flere unge menn får problemer med lysten

17.02.12 13:25

(SIDE2:) Nylig åpnet Kjersti Hatlebrekke deltidspraksis som sexolog ved Volvat Medisinske senter i Bergen. Hun sier terskelen for å ta kontakt dessverre er altfor høy.

- Samfunnet blir mer og mer seksualisert, samtidig som det er flere og flere både kvinner og menn som har problemer med manglende lyst. At også yngre menn opplever lyst- og potensproblemer er forholdsvis nytt, sier Hatlebrekke til Bergensavisen.

Prestasjonsfokus
Bente Træen sier man ser den samme utviklingen i flere vestlige land.

- Nå spurte vi riktignok ikke yngre menn om dette for ti år siden, men det vi vet nå, er at omkring seks prosent av menn i alderen 18-29 har lystproblemer, sier Træen.

Årsaken til den manglende lysten og potensproblemene blant yngre menn, er ifølge både Hatlebrekke og Træen det stadig økende fokuset på prestasjoner.

- Vi lever med perfeksjonerte Barbie/Ken-idealer, og vi skal prestere i arbeidslivet, i familielivet og i samlivet. Spesielt i en småbarnsfase kan dette føles vanskelig for noen, sier Hatlebrekke.

- Dette er skambelagt for mange menn, og en fersk studie viser at det i mange tilfeller er menn selv som skaper problemer for hverandre. De harselerer over problemene på en slik måte at det kan føles vanskelig for dem det gjelder, sier Bente Træen til BA.no.

Dårlig kunnskap
Det kan være mange årsaker til at man kan trenge veiledning av en sexolog, som for eksempel etter sykdom, operasjoner, fødsler eller overgrep.

- I tillegg til de gruppene, ønsker jeg å bidra til å gi bergenserne et helsefremmende godt sexliv. Jeg tror det kan være tabubelagt å gå til en sexolog, men min hjertesak er å alminneliggjøre disse problemstillingene. Sex er en naturlig del av det å være menneske, og sex er sunt, sier Hatlebrekke.

Undersøkelser viser at ti prosent av menn og tolv prosent av kvinner har sexologiske problemer som de ønsker hjelp til å løse.

Både Hatlebrekke og Træen mener allmennleger generelt har for dårlig kunnskap om sexologiske problemstillinger.

- Det har vokst fram et behov for denne typen kompetanse, mener Hatlebrekke.

- Det er egentlig litt latterlig at en lege ofte føler at han kan spørre en pasient om alt mulig, bortsett fra sexlivet, sier Bente Træen.

- Faktisk har jeg flere ganger fått telefoner fra bergensere som ikke får tilfredsstillende hjelp fra fastlegen, og som ikke vet hvor de skal henvende seg, sier Træen til BA.no.

Les flere nyheter fra Bergensavisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.