Gå til sidens hovedinnhold

Norske meteorologer sender ut sitt første farevarsel på lyn

Danmark og Sverige varsler hetebølge og temperaturer over 30 grader. Norge introduserer helt nytt farevarsel.

OSLO (Nettavisen): Farevarslene sitter løst hos europeiske meteorologer torsdag. Danmark er et av landene som varsler hetebølge. Også Sverige venter temperaturer over 30 grader. I Norge går meteorologisk institutt ut med sitt aller første lynvarsel og ber folk unngå åpne sletter, store trær og bading.

Danmark varsler hetebølge

- Vi har en varm dag i vente med masse sol og høy UV-indeks, så ta på solkrem, skriver danske meteorologer. De har sendt ut varsel om hetebølge for Fyn og Sjælland fra torsdag. Det ventes temperaturer opp mellom 30 og 33 grader fra torsdag til lørdag, opplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Den høye UV-strålingen skyldes ifølge forskeren Kristian P. Nielsen et miniozonhull som er på vei inn over Sør-Skandinavia.

Kriteriet danskene bruker for hetebølge er tre påfølgende dager med temperaturer over 28 grader. Det venter de vil inntreffe de nærmeste dagene.

Svenske meteorologer i SMHI varslet først at de ventet temperaturer opp i 28 grader, men utvidet senere varselet:

- Meldingen om høye temperaturer er nå utvidet til noen flere områder i Götaland og Svealand. Varmest blir det i Kalmar län. Her advares det for høye temperaturer. Fra fredag til begynnelsen av neste uke kan det bli 30 grader eller varmere, skriver de på Twitter.

Se video: Her kommer varmen:

Har ikke hetebølgevarsel

- Vi har ikke noe eget varsel for hetebølge i Norge, sier statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane til Nettavisen og forteller at varmlufta fra Europa ikke ventes å gi helt den samme effekten i Norge som i Danmark og Sverige.

- Det er et skarpt skille med store temperaturforskjeller. Fortsatt er det usikkerhet akkurat hvor denne termale sonen går, men vi venter opp mot 25 grader i Norge, kanskje litt mer, sier Vågane.

Norge: Farevarsel for lyn

Om Norge ikke har hetebølgevarsel, har Meteorologisk institutt et nytt type farevarsel, for lyn. Det tar de i bruk for første gang torsdag.

- Vi har sendt ut vårt første farevarsel på lyn! I forbindelse med regnbyger vil et uvær med lyn og torden treffe Østafjells i kveld og i natt, men med lokale variasjoner. Våre anbefalinger er å unngå åpne sletter, store trær, bading og følge med på yr.no/farevarsel, skriver meteorologene på Twitter.

- Lyn og torden er typisk når det er varmt vær og ustabil luft. Vi kan vente oss kraftige regn og haglbyger når oppvarma luft fra bakken møter kaldere luft lenger opp. Det er vanskelig å si akkurat hvor det vil treffe. Noen vil få masse lyn og andre ikke, sier Julie Solsvik Vågane.

Hennes beste råd er at folk som er ute følger med på Yrs værradar på yr.no eller på mobilappen.

- Her kan du se utviklingen de neste 90 minuttene og se hvor det lyner akkurat nå, sier hun.

Les også: Nå brer varmen fra Europa seg mot Norge