«Mike» er 31 år og tidligere norsk soldat. Han har jobbet i Forsvaret store deler av sitt liv, men har nå reist frivillig til for å kjempe med Peshmerga-militsen mot IS.

Han hadde sett seg lei av å være hjemme i Norge og se at det ikke skjedde noe. Nå befinner han seg i frontlinjen med avdelingen sin hvor han bor, spiser, sover og sloss ved deres side.

- Jeg ønsker å bli her nede og kjempe til Mosul er tatt tilbake fra IS. Og ideelt sett også være en del av styrkene som skal inn i byen og drive fienden ut. Det har vært målet mitt siden jeg tok avgjørelsen om å reise høsten 2014, da det ble kjent IS solgte kvinner og barn som sexslaver på menneskemarkedene, sier han til Nettavisen.

Nå befinner han seg omkring 25 kilometer fra IS-okkuperte Mosul. Mosul er Iraks nest største by, og det er store sjanser for at han og avdelingen hans sendes inn så snart operasjonen starter.

IS har den siste tiden mistet territorier, og lidd flere militære nederlag og tilbakeslag. De frivillige ved fronten sier flere frivillige fra Vesten strømmer til for å delta i kampene mens de fortsatt har mulighet.

Les også: Her er storoffensiven mot IS i gang - med 50.000 sivile i skuddlinjen

(Artikkelen fortsetter under)

Toppet seg høsten 2014

«Mike» er født i Irak og har kurdiske foreldre, men vokste opp i Norge. I Forsvaret har han tre og et halvt år i Telemark Bataljon i tillegg til at han har tjenestegjort i Afghanistan.

- Hva var grunnen til at du bestemte deg for å reise?

- Det var frustrasjon som hadde bygget seg opp over tid, frustrasjon over at verdenssamfunnet gjorde så lite for å stoppe islamistenes fremmarsj i Syria og Irak.

Han forteller at det toppet seg høsten 2014, da IS tok Sinjar og startet et folkemord på yesidi-befolkningen.

- Vestens løsning var å sende nødhjelp til et folk som ble slaktet for fote, fremfor å faktisk stoppe den pågående massakren.

Les også: Kvinnene kjemper mot IS med livet som innsats

(Artikkelen fortsetter under)

Ville ikke trene styrkene, men kjempe med dem

- Mot slutten av 2014 ble det bestemt at avdelingen min, Telemark bataljon, skulle sendes til Irak for å trene Peshmerga til kampen mot IS, forteller «Mike».

Allerede noen måneder i forveien hadde han besluttet å si opp jobben og reise ned på egenhånd for å kjempe sammen med Peshmerga-militsen i stedet for å trene dem.

- Selv om jeg er født i Irak, så hadde jeg aldri reist tilbake etter flukten som liten, så jeg hadde ingen kjennskap om landet eller kontakter og nettverk.

I forkant brukte han noen måneder på å opprette kontakter i Peshmerga, kjøpe inn utstyr og planegge reisen. I februar 2015, bare en uke etter siste arbeidsdag i Telemark Bataljon, satt han på flyet på vei til Erbil, med bagasjen full av uniformer og militært utstyr som senere skulle brukes i kampen mot IS.

Les også: Samantha (25) kjemper mot IS

(Artikkelen fortsetter under)

Har vært redd flere ganger

Nå lever «Mike» ved fronten mot IS. Han har blant annet hjulpet avdelingen sin med opplæring og utstyr han har kjøpt inn selv, som drone, nattoptikk, kikkerter, sanitetsutstyr og annet.

- Jeg hentet nylig inn også en gruppe med frivillige veteraner fra USA, Canada, Storbritania, Australia og Norge, som i skrivende stund gir sanitetsopplæring til de lokale styrkene på fronten min, forteller han.

- Jeg har vært redd flere ganger, men jeg har også overrasket meg selv ved hvor rolig jeg har vært under kamp til tider. Noen av situasjonene jeg har vært i, har vært så uvirkelige at jeg kanskje ikke helt har oppfattet farene jeg var utsatt for. Jeg har for eksempel fått håndgranater kastet etter meg på korte hold og fremdeles hatt hvilepuls, sier han.

Han ønsker ikke å svare på om han har drept noen.

Lever på donasjoner

«Mike» forteller at han ikke mottar lønn fra verken Norge eller den kurdiske selvstyremyndigheten. Den eneste inntekten hans er donasjoner fra følgerne han har på Instagram-kontoen sin, Peshmerganor.

- Jeg er totalt avhengig av støtten deres for å kunne overleve her nede, da jeg må betale for stort sett alt selv, til og med våpen og ammunisjon. Jeg har ingen oversikt over hvor mye jeg får inn i donasjoner, men det er nok til at jeg kan bli her på ubestemt tid.

(Artikkelen fortsetter under)

Kontoen er nokså stor, med 148.000 følgere i skrivende stund. Ifølge «Mike» startet den som en dagbok for ham og sine nærmeste, men har utviklet seg til å bli mye mer.

- Nå kan jeg informere og opplyse folk om konflikten, finansiere meg selv og nylig startet jeg også med et veldedighetsprosjekt som har blitt svært vellykket og som gjør at jeg kan donere et par tusen dollar om gangen til frivillige organsisasjoner, forteller han.

På kontoen deler han hverdagsbilder av livet som en del av Peshmerga-militsen, men også bilder fra trening, sammenstøt og kamper. Enkelte av bildene viser døde terrorister.

- Kan du forsvare valget om å vise frem døde mennesker?

- Døde og lemlestede kropper er en del av virkeligheten her og jeg liker ikke å pynte på sannheten. De som følger meg, gjør det fordi de vil ha noe ekte. Men jeg sørger for å sensurere bort alle ansikt, samt de verste skadene.

(Artikkelen fortsetter under)

Returnerer ikke før IS er drevet ut

«Mike» har en kjæreste som bor hjemme i Norge. Og det er ikke bare lett.

- Det har åpenbart vært veldig vanskelig for oss begge at jeg er her nede og gjør det jeg gjør. Men vi elsker hverandre veldig høyt og har fått det til å fungere. Jeg prøver alltid å reise hjem på ferie med jevne mellomrom og tiden jeg får med henne da er magisk og vi føler begge to at det er verdt ventetiden, sier han.

Han slår fast at han kommer hjem for godt når IS er drevet ut av Mosul, men ikke før.

- Hva slags tilbakemeldinger får du?

- Nesten utelukkende positive. Jeg får noen hatmeldinger og drapstrusler nå og da, men jeg vier de ikke mye oppmerksomhet. Det er sånt man må regne med når man gjør det jeg gjør og man når et viss antall følgere, avslutter han.

Gå mer i dybden: Slik har IS bygget opp sitt terrorapparat i Europa

Se flere bilder fra livet til «Mike» under: