Storoffensiven mot Mosul er i gang, etter måneder med forberedelser.

Nå ha irakiske og kurdiske styrker innledet offensiven mot den IS-kontrollerte, irakiske byen. Blant dem som deltar er den tidligere norske soldaten «Mike» (31).

Han reiste frivillig for å kjempe med Peshmerga-militsen mot IS, og har befunnet seg i nærheten av Mosul en stund.

Bakgrunn: Norske «Mike» kjemper i fronten mot IS

- Vi har foreløpig ikke startet å rykke frem her enda. Regner med det vil skje i løpet av de nærmeste dagene. I mellomtiden er vi i full gang med å forberede oss, sier «Mike» til Nettavisen.

- Den irakiske hæren har plassert en hel brigade på fronten vår og vi vil samarbeide med dem om å kjempe oss frem til Mosul. Jeg vet foreløpig ikke om vi skal videre inn i Mosul sammen med irakerne eller ikke.

Den tidligere soldaten forteller at det inntil nylig har vært noen politiske uenigheter om hvem som får delta og ikke, men at alt millitært sett er klart for at styrkene skal rykke frem.

Les også: Erdogan: Uaktuelt å holde Tyrkia unna Mosul

Se video fra «Mike» sin Instagram-konto under:

HTML EMBED
embedNAvideo("btRLw6bs2X8n8EGg0qqw2Q", false)

Vil bli til Mosul er tatt tilbake

Han har tidligere uttalt at han ønsker å bli i Irak og kjempe til Mosul er tatt tilbake fra IS.

- Og ideelt sett også være en del av styrkene som skal inn i byen og drive fienden ut. Det har vært målet mitt siden jeg tok avgjørelsen om å reise høsten 2014, da det ble kjent at IS solgte kvinner og barn som sexslaver på menneskemarkedene.

«Mike» er født i Irak og har kurdiske foreldre, men vokste opp i Norge. Han har tjenestegjort i Afghanistan og har tre og et halvt år i Telemark Bataljon bak seg.

«Mike» mottar verken lønn fra Norge eller den kurdiske selvstyremyndigheten. Den eneste inntekten hans er donasjoner fra følgerne han har på Instagram-kontoen Peshmerganor.

Les også: Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("vPBkxnGXfd_g5Gk-o85diA", false)

– Offensiven kunngjort

CNN melder at irakiske fly i løpet av helgen slapp ut flygesedler over Mosul med advarsler om at offensiven snart er i gang.

De ber innbyggerne om å bli innendørs, låse dører og vinduer og ikke få panikk. De oppfordres også til å holde seg unna steder der IS-krigere befinner seg, melder NTB.

Natt til mandag kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi offensiven på TV. Ash Carter, USAs forsvarsminister, bekrefter nyheten.

(Artikkelen fortsetter under)

Mange har flyktet

Før IS tok kontroll over Mosul sommeren 2014, bodde det mer enn to millioner mennesker i byen. Nå antas det at omkring halvparten av disse har flyktet.

Den amerikanske generalen Stephen Townsend sier at den amerikanskledede koalisjonen gir omfattende støtte til offensiven. Han framholder samtidig at alle som deltar i bakkestyrkene, er irakere. Det skriver NTB.

Les også: FN er svært bekymret for 1,5 millioner sivile i Mosul