Ramadan er islams fastemåned, og det betyr at muslimer verden rundt avstår fra mat eller væske. Nå viser ny statistikk at norske muslimer har flest timer per dag med faste. Muslimer som er bosatt i Oslo må faste over 19 timer, fra soloppgang til solnedgang, hver dag frem til siste fastedag 3. juni. Oslo topper statistikken foran London og Paris.

Grunnen til at fasten er så lang her til lands, er at vi lever langt nord og da er solen mye lenger oppe, enn den er på den sydlige halvkule, ifølge statista.com. Og på den sydlige halvkule faller også Ramadan på vinteren.

Den australske byen Melbourne har derfor «bare» dagslys i 11 timer og 29 minutter, avhengig av hvilken dag i selve Ramadan-måneden.

I Nord-Norge er solen oppe omtrent hele døgnet i disse tider, og det er selvfølgelig en utfordring for muslimer som er bosatt der. I utgangspunktet kunne Tromsø ha toppet listen med 20 timers faste per dag, men muslimene i byen har blitt enige om å følge Mekka-skjemaet, som betyr at de faster 14 timer og 30 minutter per dag.

Les også: Muslimer bør ta seg fri under ramadan