*Nettavisen* Nyheter.

Norske Nato-soldater til Polen

TIL POLEN: Norske soldater klar for Polen. Bildet viser soldater som skal til Afghanistan etter i 2013. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Norge vil være tungt til stede med styrker i Øst-Europa i sommer. I tillegg til jagerflyberedskapen på flybasen ved byen Siauliai i Litauen skal soldater fra Telemark bataljon til Zagan i Polen i juni.

04.05.15 07:22

Der skal de delta i Nato-øvelsen Noble Jump, skriver Adresseavisen.

– Øvelsen er en deployeringsøvelse. Det er også en arena for å øve Natos nye hurtige reaksjonsstyrke, Very High Readiness Joint Task Force, eller bare VJTF, som ble vedtatt etablert i 2014. Norge stiller med deler av Telemark bataljon som står på NATO Response Force-beredskap i 2015, skriver forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i en epost til Adresseavisen.

NATO selv beskriver den nye hurtige reaksjonsstyrken som sin «spydspiss», som på kort varsel vil kunne flyttes og settes inn i konflikter eller i områder der NATO ønsker å styrke sin militære tilstedeværelse.

– VJTF-styrken etableres som en forsterkning av Natos reaksjonsstyrke for å møte de nye sikkerhetsutfordringene på alliansens flanker i øst og sør, skriver NATO i en omtale av Noble Jump-øvelsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.