*Nettavisen* Nyheter.

Norske politikere bekymret for mulig strøm av sigøynere

Oslo (NTB): Både regjeringen og Fremskrittspartiet er bekymret for at flere land kan gjøre som Frankrike og sende romfolk bort fra sine områder. Sigøynerne kan ende opp i Norge, mener de.

- Hvis flere land strammer inn slik Frankrike gjør, vil det øke belastningen på andre land, også Norge, sier statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet til VG Nett.

Frankrike har sendt 8.000 romer ut av landet. FN og EU mener tiltaket minner om rasisme. Justisdepartementet følger nøye med på det som nå skjer. - Jeg er veldig glad for at dette blir tatt opp på et høyt nivå. Dette angår også Norge, og vi ser at vi har utfordringer på dette feltet, sier Pedersen.

Utviklingen er bekymringsfull, mener Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

- Hvis det blir slik at flere følger Frankrikes eksempel, risikerer vi at Norge blir det nye fristedet for sigøynere. Det er viktig at vi også tar stilling til dette problemet. Jeg synes at en mulighet er igjen å forby tigging, sier Amundsen.

Frankrike rettferdiggjør utsendelsene ved å hevde at romfolk er en sikkerhetstrussel.

- Myndighetene har lov til å bestemme oppholdstillatelse på individuelt nivå. Likevel er det mye som tyder på at de har tatt en hel gruppe med bakgrunn i etnisitet. Det er rett og slett rasisme, sier politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.