Norske politikere kritiserer svenskene

KRITISKE: Norske politikere er kritiske til hvordan svenske politikere har håndtert innvandringsdebatten. Her er (fra venstre) Jonas Gahr Støre (Ap), Kristian Norheim (Frp) og Trond Helleland (H).

KRITISKE: Norske politikere er kritiske til hvordan svenske politikere har håndtert innvandringsdebatten. Her er (fra venstre) Jonas Gahr Støre (Ap), Kristian Norheim (Frp) og Trond Helleland (H). Foto: Vidar Ruud /Lise Åserud / Vidar Ruud (NTB Scanpix)

«En varslet katastrofe», «det er de etablerte partienes egen skyld» og «må diskutere innvandring» er blant kritikken fra Norge.

03.12.14 21:07

Oslo (NTB-Nettavisen): Norske politikere kritiserer sine svenske kolleger for politikken som har ledet den svenske rødgrønne regjeringen inn i en krise.

– Å drive en mindretallsregjering uten å ha en avklart situasjon i parlamentet er vanskelig. Og så lenge forslaget til statsbudsjett pekte skarpt mot venstre, var det mildt sagt dristig å vente støtte fra de borgerlige. Sånn sett er dette kanskje en varslet katastrofe, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Hovedkritikken fra Norge er at svenskene må ta innvandringsdebatten, og ikke la Sverigedemokraterna definere den.

– Det er utfordrende så lenge ingen vil ta velgerne til Sverigedemokraterna på alvor. Men situasjonen kan altså være like utfordrende i mars. Hvis de ikke setter innvandringsdebatten på dagsorden, skyver de bare et problem foran seg, sier Helleland.


Støres råd til svenskene
– Alle svenske partier som ikke ønsker Sverigedemokraternas (SD) innflytelse, må diskutere innvandring uten at SD får lov til å definere temaet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Kort tid etter at statsminister Stefan Löfven varslet nyvalg i mars, gjorde SD det klart at deres valgkamp vil ta sikte å gjøre valget til en folkeavstemning om innvandring.

– Nå blir det et spørsmål om hvordan de andre partiene vil forholde seg til temaet innvandring, og til Sverigedemokraterna. De andre partiene må komme fram til andre premisser for å diskutere innvandring enn de premissene SD legger, mener Ap-lederen.

Frp: – Høyt spill av Löfven
Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim sier at de store etalblerte svenske partiene kan takke seg selv for SDs fremgang.

– Löfven spiller et høyt politisk spill. Jeg tror SD har en reell sjanse til å styrke seg i nyvalget. Dessverre.

– Hvis de ønsker å få mer stabilitet uten å være avhengige av SD, må de løfte lokket av innvandringsdebatten, sier Norheim.

På ville veier
Han karakteriserer Sverige som «annerledeslandet» i Norden når det gjelder innvandring.

– Sverige er på ville veier. Bare se på utviklingen, Sverige har gettoer der verken politi, ambulanser eller brannvesen tør å dra inn. Det er bare å håpe at det går opp et lys for dem etter hvert, sier han.

Også betent i Norge
Innvandringsdebatten er også betent i Norge. De siste dagene har Nettavisen forsøkt å få politikerne på venstresiden i tale når det gjelder det store frafallet av ikke-vestlige innvandrere i arbeidslivet (les Gunnar Stavrums blogg).

Det har ikke vært lett.


Mens SV-leder Audun Lysbakken fremdeles er taus om temaet, tok Rødt-leder Bjørnar Moxnes debatten onsdag.

Du kan lese hans innlegg her: Klasse er den virkelige elefanten i rommetNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.