Norske pressetopper i Charlie Hebdo-begravelse

En rekke pressetopper er til stede i Paris for blant annet å være tilstede i Charlie Hebdo-begravelse. Foran fra venstre styreleder Gunnar Kvassheim og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, Styreleder Harald Stanghelle. Bak fra venstre administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening, generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening og generalsekretær Jahn-Arne Olsen i Norsk Journalistlag.

En rekke pressetopper er til stede i Paris for blant annet å være tilstede i Charlie Hebdo-begravelse. Foran fra venstre styreleder Gunnar Kvassheim og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, Styreleder Harald Stanghelle. Bak fra venstre administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening, generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening og generalsekretær Jahn-Arne Olsen i Norsk Journalistlag. Foto: Privat

- Det var en enkel og nydelig markering, sier Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

15.01.15 14:35

Politisk tegner Georges Wolinski i Charlie Hebdo begraves nå ved kirkegården Pere-Lachaise i Paris.

81 år gamle Wolinski var en av de 12 som ble drept i terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar.

En rekke topper i det norske pressemiljøet har tatt turen til Paris i dag for å delta i begravelsen til Wolinski.

Styreleder Harald Stanghelle og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening , generalsekretær Jahn-Arne Olsen i Norsk Journalistlag, administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening, styreleder Gunnar Kvassheim og generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund vil være til stede.

Tegneren Georges Wolinski ble drept under terrorangrepet mot Charlie Hebdo onsdag 7. januar. Foto: Lionel Cironneau (Ap)

Pressetopper vil diskutere ytringsfriheten

- Vi har reist til Paris for å oppdatere oss faglig på hvordan utgivere, redaktører og journalister i Paris ser på situasjonen nå. Det er relevant for oss i presse-Norge. Norsk Presseforbund reiser sammen med Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes landsforening for å snakke med våre kontakter her om alt fra sikkerhet til ytringsfrihet, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Nettavisen.

I tillegg til begravelsen har den norske pressedelegasjonen et tett faglig program under dagsturen i Paris.

Pere-Lachaise er en av de mest besøkte kirkegårdene i verden. Kjente personer som Jim Morrison, Édith Piaf, Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Marcel Proust, ligger begravet her.

Fylt til randen

- Det var helt fullt i det lille krematoriet. Dørene sto åpne slik at det var mulig å følge seremonien fra trappen utenfor. Jeg sto inne, helt bakerst, sier Løken Stavrum til Nettavisen.

Det var et stort presseoppbud, men de ble ifølge Løken Stavrum holdt på god avstand utenfor kirkegården.

- Det var en enkel og nydelig markering og det ble holdt tre taler. Wolinski var en jazzelsker, så det var kun jazz som ble spilt. Det var litt smil gjennom tårer, ellers var det mye varme og alvor, beskriver hun.

- Hva slags mennesker var tilstede?

- Mitt inntrykk er at det stort sett var familie og venner, men også andre berørte.

Krematoriet var fylt til randen, og mange ble stående utenfor, når Charlie Hebdos tegner Georges Wolinski ble kremert. Foto: Privat


Nye begravelser fredag

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum er en av de norske pressetoppene som er tilstede i begravelsen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Tunisisk-fødte Georges Wolinski (81) begynte i 1961 som tegner i bladet Hara Kiri. Da publikasjonen ble stengt av myndighetene, gikk han og resten av de ansatte sammen om å starte Charlie Hebdo. Han vendte tilbake til satiremagasinet i 1992 da det ble relansert etter å ha ligget brakk siden 1981.

Les også: Ingen Charlie Hebdo i Norge torsdag

Tegneren Bernard Verlhac (57) blir også begravet torsdag. Han signerte sine tegninger Tignous, og var også høyt respektert i miljøet, kjent for sin energiske stil, melder NTB.

I alt ble tolv personer drept da terrorister angrep satiremagasinets redaksjonslokaler onsdag i forrige uke som hevn for karikaturer av profeten Muhammed.

Fredag begraves tegnerne Philippe Honoré og Stéphane «Charb» Charbonnier, ifølge Le Monde. Sistnevnte var også redaktør for magasinet.

Les også: Charlie Hebdos Luz gråt da han tegnet Muhammed

I den siste utgaven av Charlie Hebdo som kom denne uken, er Muhammed nok en gang avbildet på forsiden. Denne gangen har han en tåre i øyekroken og holder en plakat med påskriften «Jeg er Charlie». Over står tittelen «Alt er tilgitt».

Saken fortsetter under bildet.

Det var svært mange mennesker tilstede ved Pere-Lachaise, og et stort sikkerhetsoppbud Foto: Privat

De fire jødiske ofrene, Yoav Hattab (22), Philippe Braham (45), Yohan Cohen (23) og François-Michel Saada (64), ble fløyet fra Paris til Jerusalem etter rettsmedisinske undersøkelser og ankom Ben Gurion internasjonale flyplass tidlig tirsdag morgen.

De ble gravlagt i Jerusalem etter ønske fra familiene.

Tegnerne Georges Wolinski, Cabu, Tignous og Charb bllir minnet utenfor redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. Foto: Charles Platiau (Reuters)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.