Gå til sidens hovedinnhold

Norske prøver viser alkohol i blodet til Moland

Norske blodprøver fra avdøde Tjostolv Moland viser rester av alkohol, ikke beroligende midler.

Det er den kongolesiske obersten Katenda Homere Nkulu, som etterforsker dødsfallet til Moland, som sier dette til VG.

- Det var forskjellige funn i de norske og kongolesiske undersøkelsene. Nordmennene fant alkohol. Kongoleserne fant ikke alkohol, men et bedøvende middel, sier Nkulu.

Promille på 2,7
Obersten hevder at promillen var på 2,7, noe VG også får bekreftet fra kilder med kjennskap til saken i Norge.

Verken Kripos eller Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, ønsker å kommentere de nye opplysningene. Heller ikke Joshua French selv ønsker å kommentere saken, bortsett fra at han stiller seg helt uforstående til funnene i den kongolesiske rapporten.

Ifølge avisen skal alkoholen ha blitt smuglet inn til cellen kvelden før 32-åringen ble funnet død. Spor av alkohol ble ikke funnet i prøvene som ble tatt av de kongolesiske etterforskerne, men til gjengjeld fant de så store mengder av benzodiazepiner at French ble tiltalt for drap.

Rettssak kan starte raskt
- Siden det er motstridende sakkyndigrapporter, må både den norske og kongolesiske eksperten presentere sine funn i rettssaken, så blir det opp til dommeren å avgjøre, sier Nkulu.

Oberst Nkulu opplyser også at man jobber for å få rettssaken mot French opp så raskt som mulig.

Til TV 2 sier Joshua Frenchs advokat i Kongo, Molico Ndarabu, at det vil gå minst åtte dager før en eventuell rettssak kan starte.

- Da dette er en sak med potensiell dødsstraff, vil den få høy prioritet, og den kan komme raskt i gang etter de åtte dagene, sier Ndarabu, som opplyser at en rettssak vil finne sted i fengselet der French sitter.

Håper å komme til Norge
I et intervju med NRK sier Joshua French at han håper å være tilbake i Norge til neste år ettersom han oppfatter at Norge nå har trappet opp det diplomatiske presset på Kongo.

- Mye kan skje i denne saken i løpet av desember, sier French, som også sier at moren, Kari Hilde French, etter planen kommer til Kongo 22. desember.

Verken Kripos eller Utenriksdepartementet har foreløpig ønsket å kommentere utviklingen i French-saken.

Han har nå sittet i fengsel siden mai 2008, da han og avdøde Tjostolv Moland ble pågrepet etter at sjåføren deres ble funnet drept. Begge ble dømt til døden i tre rettssaker, og dommen ble sist stadfestet i ankedomstolen i Kisangani i juni 2010.

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen sin 18. august i år. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai