RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske soldater kan teori, mangler praksis

Oslo (NTB): Norske soldaters kunnskap om reglene som gjelder i krig er blitt bedre de siste ti årene. Samtidig mener to av tre soldater at de sjelden eller aldri har øvelser som berører regler om folkerett og sivile.

Røde Kors har utført uavhengige undersøkelser av soldatenes kunnskapsnivå i 2004, 2009 og 2013. Onsdag la de fram en rapport som blant annet konkluderer med at resultatene i år viser en generell forbedring når det gjelder kunnskap, holdninger og bevissthet rundt krigens regler.

- Samtidig ser vi fremdeles noen forbedringsområder, sier generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Mens 95 prosent av de spurte har gjennomgått opplæring i krigens regler, mener 63 prosent at de sjelden eller aldri trener på krigens folkerett som en del av feltøvelser. Røde Kors mener Forsvaret må ta tak i dette og tilbyr forskjellige øvelsesopplegg, som realistiske rollespill.

Regler i krig skal hindre og lindre nød, spesielt for sivilbefolkning, fanger og hjelpepersonell. Blant de bekymringsfulle resultatene nevner Havnelid at 20 prosent av norsk befal mener det er tillatt å kle seg i sivil for å komme seg i angrepsposisjon.

- Dette vil utsette sivile for unødig fare, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere