*Nettavisen* Nyheter.

Norske soldater settes i EU-beredskap

Norske skal igjen stå i beredskap i Unionens innsatsgruppe.

Norske skal igjen stå i beredskap i Unionens innsatsgruppe. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ Scanpix

EUs militære innsatsgrupper er aldri blitt bruk, men Norge skal neste år igjen stå i beredskap under Unionens kommando.

25.02.14 12:14

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): – Norsk deltakelse vil være et viktig bidrag for å ivareta og styrke samarbeidet med EU innenfor det forsvars- og sikkerhetspolitiske området, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse.

– Bidraget vil være felles med andre nordiske land og vil støtte opp under det nordiske samarbeidet, sier hun.

EUs innsatsgrupper har aldri vært brukt og blir kritisert for handlingslammelse, men to grupper på 1.500 soldater står alltid i beredskap. Målet er at soldatene raskt skal kunne sendes til konfliktområder.

Svensk ledelse

Ansvaret går på omgang i EU, og Norge har to ganger tidligere vært med under svensk ledelse. Inntil 70 norske deltakere blir stående i beredskap i seks måneder fra nyttår, og innsatsen vil bestå av ledelse og fire eskortelag og mulige stabsoffiserer og spesialister. Bidraget dekkes ifølge Forsvarsdepartementet innenfor rammen av forsvarsbudsjettet.

Kritikk

Et svært tungt EU-system med mange beslutningsledd og ulike nasjonale interesser har hindret gruppene i å bli brukt etter at de ble opprettet 2007. Heller ikke når EU nå sender soldater til Den sentralafrikanske republikk, er det stridsgruppene som tas i bruk.

Mer fleksible

Det er EU som bestemmer når og hvor gruppene skal brukes. Som deltakerland vil Norge stå fritt til å bestemme om de norske militære skal delta i eventuelle operasjoner.

EU-lederne prøver nå å se på hvordan styrkene kan gjøres mer fleksible og dermed mer anvendelige. Det kan bety å utvide oppdragsbeskrivelsen til etter hvert å blant annet inkludere humanitær innsats. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.