Gå til sidens hovedinnhold

Norske studenter samlet i sorgen

Studentprest flys ned til de norske studentene etter skytedramaet i Ungarn.

Torsdag ved 12-tiden skjøt en 23 år gammel mannlig student rundt seg på universitetet i Pecs i Ungarn. Med tre skudd ble en person drept, og tre andre ble kritisk skadd.

204 nordmenn studerer medisin eller odontologi ved universitetet, og de er naturlig nok sterkt preget av det som har skjedd.

Les også: - Folk er i sjokk

Får hjelp av prest
Nå får de norske studentene hjelp, av en studentprest som skal flys ned til Ungarn.

- Jeg har vært i kontakt med studentpresten til Sjømannskirken, og han kommer hit fra København allerede i morgen, forteller den norske studenten Miert Kinge Lindboe (29) til Nettavisen.

Lindboe studerer medisin ved det ungarske universitetet, og er valgt som representant for de norske medisinstudentene i utlandet.

- Vi skal samles i morgen, presten kommer og man får mulighet til å snakke om det som har skjedd. Han skal være her litt for studentene, sier 29-åringen fra Oslo.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Går inn på meg
Lindboe var ikke selv på universitetet da skytingen fant sted, men flere andre nordmenn var inne i skolebyggingen der dramaet utspant seg.

- Jeg merker jo selv hvordan ting plutselig går litt mer inn på meg nå enn tidligere i dag. Det er nok flere som får litt senreaksjoner når det går opp for dem hvor nært det har vært, sier Lindboe.

I tillegg til samlingen fredag, er det en markering fra skolens side utenfor bygningen der skytingen skjedde torsdag kveld. Markeringen startet klokken 20.

- Det er 400-500 studenter her, og det er helt stille. Det er en meget trykket stemning, og veldig verdig, sier Lindboe.

Han sier de norske studentene er nært knyttet til hverandre.

- Når man er 200 norske studenter i en by man ikke har vokst opp i, blir man ofte en knyttet gjeng. Det er jo ingen som har familie her nede eller andre å dra til, så man må bare være der for hverandre, sier han til Nettavisen.

Etter planen skulle det ha vært et universitetsball ved skolen i kveld, men dette er avlyst som følge av det som har skjedd.

Psykiatrisk pasient
Den ungarske avisen Gondola skriver at gjerningsmannen var under psykiatrisk behandling, og at han oppførte seg merkelig før skytingen.

23-åringen skal selv har ringt til politiet og meldt seg, og ble pågrepet i øverste etasje på universitetssykehuset som ligger rett ved universitetet.

Men politiet har ennå ikke fått avhørt ham, på grunn av hans mentale tilstand.

Ungarske aviser skriver også at han skal ha vært medlem av en våpenklubb. Det har dessuten kommet fram opplysninger om at han skal ha blitt kastet ut av klasserommet, før han kom tilbake for å skyte.

- Det er mange rykter
Lindboe sier han ikke vet hvem gjerningsmannen er, men han skal være en ungarsk førsteårsstudent, som studerte farmasi.

Han sier det har oppstått masse rykter.

- Det har oppstått veldig mange rykter, så jeg er litt forvirret om hva som er sant eller ikke, sier 29-åringen.

Lindboe forteller hva han har hørt skal ha skjedd:

- Det jeg har hørt har skjedd er at en elev har løpt inn i et laboratorium i fysikkbygningen på universitetet, og har skutt rundt seg. Han har skutt to studenter og en lærer, og på veien ut skjøt han en vaskedame. Jeg vet ikke hvordan det går med studentene, men jeg vet at en allerede er død, sier han.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken