RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske styrker i kamp sammen med lokal milits

Foto: AFP/Massoud Hossaini
Sist oppdatert:
Lokal, sivilkledd milits, delvis til hels, kjempet side om side med norske soldater.

Kabul (NTB): Norske soldater har kjempet sammen med lokale militssoldater i Nord-Afghanistan. Samtidig har Norge brukt 25 millioner kroner på avvæpning av militsgrupper i landet.

I august i år slo den afghanske hæren og afghansk politi til mot opprørere i landsbyen Kwaja Kinti, vest i provinsen Faryab.

Norske og amerikanske styrker deltok i operasjonen, og det samme gjorde en lokal milits, skriver Bergens Tidende onsdag. Lokale menn, mange av dem til hest, og alle sivilkledde, deltok ifølge avisa i kampene væpnet med granatkastere og maskingeværer, side om side med de norske soldatene.

FN og Norge har brukt store ressurser på å avvæpne slike lokale militsgrupper i Afghanistan, ofte kalt arbaki. USA, derimot, har forsøkt å knytte til seg slike grupper i kampen mot Taliban.

Oberst Knut Riiber, som leder de norske styrkene, bekrefter overfor Bergens Tidende at arbakienheter har deltatt i enkelte operasjoner i høst.

I en e-post til Bergens Tidende skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at «norske soldater, sammen med afghanske sikkerhetsstyrker, må finne praktiske måter å samarbeide med arbakiene på». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere