RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Forsvaret (Scanpix)

Norske styrker ut av Faryab i høst

Sist oppdatert:
På anmodning fra ISAF avslutter Norge sitt militære engasjement i Faryab provins i løpet av høsten 2012.

Norgesmilitære innsats vil fra da konsentreres om Kabul og Mazar-e-Sharif, opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Uttrekningen av de norske styrkene fra Faryab-provinsen er en del av NATOs strategi fram mot avslutning av ISAF-operasjonen i 2014.

Overfører sikkerhetsansvaret
ISAF-ledelsen informerte forsvarsminister Espen Barth Eide om den justerte planen under hans besøk i Kabul søndag 22. april.

- Prosessen med å overføre sikkerhetsansvaret i Faryab til afghanerne er allerede godt i gang ved at afghanerne selv har ledet de militære operasjonene i provinsen i lang tid. De afghanske sikkerhetsstyrkene anses derfor å være i stand til å overta sikkerhetsansvaret i provinsen allerede nå i høst, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

I ISAFs kampanjestrategi for Nord-Afghanistan skal innsatsen konsentreres om de store befolkningssentrene og de viktigste transportrutene. Avviklingen av den norsk-ledede PRT’en er en del av denne strategien, skriver Forsvarsdepartementet.

Norge økte nylig sitt militære bidrag i Afghanistan gjennom å sende spesialstyrker til Kabul for mentorering og trening av det afghanske politiets sentrale beredskapsstyrke, CRU. Videre vil Norge stille et C-130J militært transportfly til rådighet for ISAF fra september 2012, ifølge pressemeldingen.

Fortsetter med bidrag
Norge vurderer ytterligere bidrag både i Kabul og i Masar-e-Sharif når oppdraget i Faryab avvikles. Norge vil fortsatt ha et substansielt militært bidrag i Afghanistan helt fram til utgangen av 2014.

- Vi gikk inn med våre allierte og vil først trekke oss ut med våre allierte når tiden er inne. At PRT-oppdraget avsluttes nå i tråd med ISAFs ønske endrer ingenting på dette, sier forsvarsminister Espen Barth Eide

Den sivile innsatsen vil samtidig videreføres på et høyt nivå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere