Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske Syria-krigere kan ha bakgrunn fra Forsvaret

En IS-kriger avbildet i kamp i den syriske byen Raqqa. Foto: Uncredited (Ap)
Sist oppdatert:
PST utelukker ikke at norske Syria-farere har fått våpenopplæring i Forsvaret.

Et titall tidligere franske soldater, deriblant én tidligere spesialsoldat, har sluttet seg til den brutale terrorbevegelsen Den islamske stat (IS) i Syria og Irak, opplyser franske forsvarskilder til nyhetsbyrået AFP.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at også norske fremmedkrigere kan ha erfaring fra det norske forsvaret.

- Intensjons- og kapasitetsvurdering er noe vi gjør i forbindelse med de som er i Syria, og selvfølgelig de som kommer tilbake. Og hvorvidt man har vært i Forsvaret og fått våpentrening er selvsagt noe som inngår i slike vurderinger, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

- Når du vet hvordan du skal håndtere våpen, så har du kapasitet. For at det skal foreligge en trussel, må det være både kapasitet og intensjon, sier Bernsen.

- Kan PST bekrefte eller avkrefte om noen norske fremmedkrigere har erfaring fra det norske forsvaret?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Bernsen.

Radikalisering hos rekrutter
Det franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian vil ikke kommentere opplysningene til AFP, men han legger ikke skjul på at de frykter radikalisering blant franske soldater.

Det franske forsvarsdepartementet opplyser at det franske forsvaret vil få ekstra personell til å undersøke og overvåke rekrutter nærmere.

Norsk islam-forsker, Lars Gule, sier han bare kjenner til ett konkret eksempel på en tidligere norsk soldat som har sluttet seg til en terrorbevegelse.

- Han hadde tjenestegjort i Garden og reiste til al-Shabab (terrorgruppe red.anm.) i Somalia. Men dette var flere år siden, sier Gule, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, til Nettavisen.

Islamforsker Lars Gule.

Attraktive som jihadister
Gule utelukker ikke at tidligere soldater og rekrutter i Forsvaret er attraktive for det norske jihadist-mijøet.

- Over tid vil de som rekrutterer selvfølgelig tenke på hvilken kompetanse de som rekrutteres har. Ettersom flere muslimske ungdommer gjør militærtjeneste, så er det naturlig å rette rekrutteringsøynene den veien når man rekrutterer til jihad. Det er opplagt at det er en fordel å rekruttere folk man ikke trenger å trene, men som har erfaring fra før, sier Gule.

Islamforskeren sier også at vestlige soldater er mer ettertraktet enn soldater fra Midtøsten.

- Det er også høy kvalitet blant vestlige soldater. Mye høyere kvalitet enn hos soldatene i Midtøsten som knapt får støvler og et gevær. Det står dårlig til med dem, sier Gule.

Drøfter IS i London
Torsdag er utenriksminister Børge Brende (H) i London for å drøfte kampen mot IS sammen med et tjuetalls andre utenriksministere, deriblant USAs utenriksminister John Kerry og den britiske utenriksministeren Phillip Hammond.

Statsminister Erna Solberg (H) har nylig uttalt at hjemvendte Syria-farer utgjør den fremste terrortrusselen mot Norge.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!