En av Nettavisens journalister mottok nylig denne e-posten etter å ha skrevet en artikkel om Trump:
DIN DUMME HJERNEVASKEDE JÆVEL
Hva med å skjerpe seg og slutte å skrive løgner og piss, ellers kan du bare å å skyte deg
IKKE LETT Å VÆRE LURT GJENNOM HJERNEVASK, ER DET VEL
Forbanna taper
Journalister ble henrettet etter krigen, det vet du sikkert
Fordi de forledet folket sitt
Du er som møkkete søppel, KREFT
Det er vanskelig å forstå hva som er årsaken til at enkelte nordmenn føler en såpass sterk tilhørighet til amerikansk politikk at det kan resultere i truende e-poster.
Nettavisen er ikke de eneste som mottar slike tilbakemeldinger fra ekstreme Trump-tilhengere i Norge. Slike trusler er et problem blant flere som uttaler seg kritisk om den tidligere amerikanske presidenten.
Hilmar Mjelde er seniorforsker ved NORCE og har bred kompetanse innenfor amerikansk politikk og høyreradikalisering. Han mottar stadig lignende henvendelser fra Trump-tilhengere.
– Jeg får også en god del e-poster fra norske Trump-fans. Mye av det langt utenfor det normale og akseptable. Jeg har kontaktet politiet ved et par anledninger og anmeldte i ett tilfelle – men det var faktisk en rabiat-Trump-kritiker som kom med trusler, sier Mjelde til Nettavisen.
Et problem blant flere
USA-kjenner og førsteamanuensis Hilde Restad fra Bjørknes Høgskole sier at e-postene fra Trump-tilhengerne skiller seg ut.
– Jeg får som regel e-poster fra sinte menn etter å ha vært på TV, men det tar jeg ganske rolig.
– Det som peker seg ut, og er annerledes enn noen annen gruppe, er denne ufinheten og mangelen på folkeskikk. For meg er Trump-tilhengerne de definitivt mest ufine av dem som interesserer seg for amerikansk politikk.
Preget av amerikansk kultur
Mjelde forteller til Nettavisen at det generelt er en stor interesse for USA og amerikansk politikk i Norge. Dette er noe som har vært tilstede i det norske samfunnet lenge. Under presidentskapet til Obama var det også flere klare elementer av politisk fankultur blant nordmenn.

Eksperter rangerer USAs beste og verste presidenter
Forskjellen er at Obamas beundrere ikke var like intense som de Trump har i dag, påpeker Mjelde. Han trekker frem to mulige årsaker til dette.
Les også: Trump talte til sitt første folkemøte siden han forlot Det hvite hus
– For det første er Trump blitt en leder for høyreradikale i mange vestlige land. Fascinasjon for autoritære ledere, såkalte «sterke menn», og motstand mot innvandring er sentrale elementer her, sier Mjelde til Nettavisen.
– For det andre er det et tydelig innslag av klassisk fankultur og idolisering. Jeg pleier å si at Trump ikke har velgere, han har fans.
Mjelde legger til at den vanlige kritikken fra Trump-fansen er at journaliser og kommentatorer ikke er «objektive». Samtidig befinner den norske Trump-fansen seg på det radikale høyre, hvilket er lang mindre nøytralt enn mediene de kritiserer, understreker Mjelde.
Amerikaniserte nordmenn
Rådgiver for Civita, Eirik Løkke, deler mange av de samme tankene som Mjelde og mener begeistringen for Trump henger sammen med amerikaniseringen av det norske samfunnet.
– Norge er et av de mest amerikanske samfunnene i verden, sier Løkke til Nettavisen.
Han mener Trump-fenomenet ofte er et uttrykk for enkeltpersoners misnøye til både de statlige institusjonene og journalistikken.

Her øker skatten din dersom det blir rødgrønt regjeringsskifte
Norsk media gir ofte mye negativ oppmerksomhet rundt Trump, noe som medfører at enkelte opplever det som ubalansert. Likevel er det er all grunn til å karakterisere ham på den måten flere som han selv gjør, understreker Løkke.
– Trump har blitt en slags ledestjerne for de som er mer radikaliserte og har også blitt et slags symbol på kampen mot eliten, sier Løkke til Nettavisen.
Samtidig legger Løkke til at det er få ekstreme Trump-tilhengere i Norge, men at de få personene derimot gjør mye ut av seg.

«Defund the Police» er ingen valgvinner
Høyreradikale holdninger
De siste årene har det skjedd en utvikling i flere vestlige samfunn, der mer høyreradikale holdninger har blitt mer normalisert. Mjelde understreker at det er viktig at vi ikke blander høyreradikale med høyreekstreme.
Høyreradikale står for ekskluderende nasjonalisme, der de mener elitene er korrupte og virkelighetsfjerne. På den andre siden aksepterer høyreekstreme vold som virkemiddel og vil avskaffe demokratiet.
Restad, som blant annet var hentet inn som ekspert under TV 2 valgnattsending høsten 2020, mener Trump og enkelte av hans tilhengere kan beskrives som høyreradikale.
– Siden jeg begynte å bli intervjuet om USA har det ofte vært tilbakemeldinger fra folk som sympatiserer med høyresiden, men det er et annet nivå på Trump-tilhengere, sier hun.
– Det er kanskje ikke så rart, fordi jeg vil karakterisere Trump som høyreradikal, og da er vi ganske langt ut på høyresiden. Og når man sympatiserer med høyreradikale meninger, så er det ikke så rart at man uttrykker seg mer høyreradikalt. Det kan være så enkelt.
– Dette handler ikke om bare Trump, det er en høyreradikalisme som er på fremmarsj globalt, og derfor føler de seg kanskje litt modigere enn før? spør hun seg.
Les også: Gerrymandering tvinger fram skitne trikse fra begge sider
Mjelde fra UiB setter samme merkelapp på Trump.
– Jeg karakteriserer Trump som høyreradikal, også mange av hans tilhengere, men ikke alle. I USA støtter mange ordinære konservative også Trump, sier Mjelde til Nettavisen.
Les også: Giuliani var kanonfull da han ga Trump villedende råd før skjebnedagen
– Trump-tilhengere flest er ikke høyreekstreme, med unntak av enkelte ytterliggående personer og miljøer, særlig i USA.