Gå til sidens hovedinnhold

Norske ungdommer sover for lite

Oslo (NTB): Norske ungdommer sover bare 6,5 timer i snitt på ukedagene. Det er nesten to timer mindre enn det de selv mener er nødvendig. Gutter legger seg vesentlig senere enn jenter.

Ungdommene vurderer eget søvnbehov til 8 timer og 35 minutter. Det viser resultater fra ny studie der over 10.000 ungdommer mellom 16 og 19 år i Hordaland har deltatt. Studien er utført av et forskerteam fra Bergen, skriver Forskning.no.

- En søvntid på mindre enn 6,5 timer i snitt på ukedagene er kortere enn i de fleste andre studier som er utført blant ungdom i denne aldersgruppen, påpeker postdoktor Mari Hysing og kollegene hennes.

Hun er tilknyttet Uni Helse i Bergen, en avdeling i forskningsselskapet Uni Research. Sammen med forskere fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen står hun ansvarlig for studien om søvnvansker.

Få timer i drømmeland på ukedagene bidrar i sin tur til at ungdommene forskyver døgnrytmen kraftig i helgene, med 4,5 timer. På hverdagene er gjennomsnittlig leggetid klokken 23.18, men vesentlig senere for gutter, klokken 23.56, enn for jenter, som legger seg klokken 23.10, viser studien.

- Om ungdom kunne klart å legge seg litt tidligere på ukedagene enn de gjør i dag, og halvert den forskjøvne døgnrytmen i helgene ned til 2 timer tror jeg det ville hjulpet mye. Det kan man for eksempel gjøre ved å stå opp litt tidligere på søndagen, slik at man blir trøttere på kvelden, sier Hysing. (©NTB)

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album