Gå til sidens hovedinnhold

Norskopplæringen trues

I to og et halvt år er det blitt tilbudt gratis norskkurs til våre nye landsmenn i Groruddalen, men dårlig økonomi truer opprettholdelsen av tilbudet.

GRORUDDALEN: Norsklærer Bjørn-Roar Bye har vært med siden oppstarten av Norskoffensiven i Groruddalen siden høsten 2008. Han forteller at det er store muligheter i Groruddalen, men at tilbudet ikke er mer enn greit.

Problemet er trang økonomi, og Bye håper kurset som er en del av Groruddalssatsningen, fortsatt vil kunne tilbys i tiden framover.

Frafall ved betaling

– Det ser ut til at vi kan fortsette, men vi vet ikke hundre prosent ennå. Det var en god del elever som mistet muligheten til å lære norsk da det ble innført en avgift på 50 kroner per time ved norskopplæringen på Smedstua skole. Fire timer undervisning per dag, utgjør 200 kroner, og dermed var det veldig mange som falt fra, sier Bye.

Redusert undervisningstilbud

I februar vil det bli avklart om det er nok penger til å fortsette kurset, eventuelt utvide.

Da norskoffensiven startet opp i ugust 2008, ble det holdt flere slike kurs i Groruddalen, på blant annet Haugenstua og Furuset, men på grunn av økonomien, tilbys det nå kun ett kurs med 20 elever to ganger i uka, i stedet for to kurs med 50 elever, slik det var tidligere.

Populært

Norskkurset er veldig populært, og Bye forteller at fra de startet opp, har stadig flere vist intersse for kurset.

– Det er et veldig behov for å lære norsk. Man ser dette i samfunnet i dag også, der det er flere og flere yrker hvor man må ha norskeksamen for å få jobb. 99 prosent av elevene er damer som ikke kan så mye norsk fra før. Mange av dem har vært her lenge, og føler at de må kunne norsk, og gjennom dette gratiskurset har de nå muligheten til dette, sier Bye.

Gode tilbekemeldinger

Bye har selv bodd i Asia og Afrika store deler av sitt voksne liv, og han snakker mange av de samme språkene som kursdeltakerne.

– Det skaper en trygghet og en god relasjon oss imellom som er viktig. Vi får utrolig gode tilbakemeldinger fra elevene, sier Bye, som håper å utvide kurstilbudet fra februar.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial