RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norskprodusert mat kan bli forholdsmessig billigere

En svak krone gir dyrere importerte matvarer. Det er godt nytt for norskprodusert mat, som ikke får det samme valutapresset på prisen.

– Det er ingen grunn til at norskprodusert mat skal bli vesentlig dyrere når matprisene reguleres i butikkene 1. februar, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til VG.

Den siste tiden har kronen blitt svekket så mye at norske forbrukere ikke kan regne med å nyte godt av fallende matvarepriser på verdensmarkedet.

– Jeg tror det er nødvendig at prisene økes. Mer enn 50 prosent av det vi spiser er importert, og svekkelsen av kronekursen slår hardt inn på varer som produseres i utlandet, sier konserndirektør Håkon Mageli i matvaregiganten Orkla. Han nevner spesielt råvarer som sukker, kakao og tomatpuré.

– For første gang på sikkert ti år har norsk mat styrket sin konkurransekraft, sier Mageli. Det kan også få følger for den såkalte harryhandelen.

– Denne endringen gjør det stadig mindre lønnsomt å dra på handletur til Sverige, og jeg forventer at en stadig større del av matvarehandelen vil skje i norske butikker fremover, sier Bartnes. Han ber folk følge med på prisene og passe på at norskproduserte varer ikke blir dyrere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere