RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northern Oil rokkes av mulig produksjonsfall(Ny)

Sist oppdatert:
Oljeaksjen Northern Oil har falt tungt etter lunsj mandag, etter at en artikkel publisert av bransjeavisen Upstream fredag har begynte å sirkulere i markedet. Det meldes om produksjonsfall på Coral-feltet
Nytt: Oppdatert med mer bakgrunn/kursutvikling

Northern Oil falt over 10 prosent etter lunsj mandag, etter at en artikkel i bransjeavisen Upstream begynte å gå sin gang i markedet og skremte investorene. Aksjen er klokken 15.00 ned 15 prosent til 1,75 kroner.

Ifølge artikkelen publisert fredag, skal produksjonen fra den første brønnen på oljefeltet Coral utenfor Brasil ha vist en sterkt fallende tendens. Det er planlagt produksjon fra tre brønner via produksjonsplattformen Atlantic Zephyr.

Adm. direktør John M. Dahlen i Northern Oil sier til iMarkedet i ettermiddag at han ikke er kjent med artikkelen. Dahlen var i ferd med å forlate flyplassen i Rio de Janeiro for å dra til selskapets Brasil-kontor da iMarkedet snakket med ham.

Boringen har vært vanskelig

Det er en høytplassert leder i statsoljeselskapet og operatøren Petrobras som kommer med opplysningen om produksjonsutviklingen til Upstream.

Petrobras-lederen sier at BS-3 blokken, hvor Coral-feltet inngår, er preget av kompliserte boreforhold og har vist raske fall i produksjonsvolumet.

Det som gjør situasjonen ekstra delikat for Northern Oil er at selskapet er i ferd med å gjennomføre en rettet emisjon og et videresalg. Kursen i emisjonen og videresalget er 1,90 kroner.

Northern Oil eier nær 96 prosent av aksjene i Naftex som igjen via sitt brasilianske datterselskap eier 27,5 prosent i blokk BS3 som ligger i Santos-bassenget utenfor Brasil. I tillegg til Northern Oil, så eier Petrobras 35 prosent, Queiroz Galvao Perfuracoes har 30 prosent og lille Starfish har 7,5 prosent.

Uklarheter i artikkelen

iMarkedet har gått gjennom artikkelen i TradeWinds, og det kan se ut til at den inneholder en del uklarheter.

Ifølge artikkelen viste 24 timers testen gjennomført i januar en produksjonsrate på 1.000 fat pr. dag. Ifølge original meldingen fra Naftex var produksjonen på 1.000 kubikkemter pr. dag, eller 6.300 fat pr. dag.

Det blandes også inn boringen av en brønn som skal ha tatt 200 dager. Dette må gjelde det sydligste feltet på blokken Caravela Sul, og ikke Coral. Ifølge artikkelen ble den boret i fjor, men dette er også feil, siden den ble avsluttet i november 2001.

Det står også i artikkelen fra Upstream at problemene med brønnene har medført at partnerne har satt spørsmålstegn ved planene om å doble produksjonen på Coral til 40.000 fat pr. dag ved å knytte inn nabofeltet Estrela do Mar. Dette er ikke stemmer ikke med kapasiteten på Coral-feltets produksjonsriggen ,Atlantic Zephyr, som er oppgitt av Northern Oil til 20.000 fat pr. dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere