Gå til sidens hovedinnhold

Northug dømt til sju måneder fengsel

Petter Northug (34) dømmes til sju måneder ubetinget fengsel for råkjøring og oppbevaring av narkotika.

Petter Northug godtar dommen på sju måneder ubetinget fengsel, samt tap av førerrett for alltid (det vil si en minstetid på fem år red.anm.). Det betyr at Petter Northug ikke kan sone hjemme, men må sone i et fengsel.

Northugs forsvarer, Halvard Helle, sa at Northug nå er innstilt på å sone dommen og fortsette en positiv utvikling. Northug tar i dag jevnlig urinprøver for å vise at han ikke bruker ulovlige rusmidler.

– For min egen del merker jeg at det er et lite sprik mellom dommerens premisser og den konklusjonen som han treffer. Det skyldes at Northug både har fått tilståelsesrabatt, det er lagt vekt på rehabilitering og politilekkasjene, men han lander likevel noe høyere enn jeg selv mener det er grunnlag for, men Northug var helt klar at han ønsket å ta den straffen han fikk, sone straffen og gå videre, sa Helle etter domsavsigelsen, ifølge NTB.

Skjerpende

Dommeren leste opp fra dommen: «I et tidsrom på om lag 12 minutter tok siktede fire filmer av kraftige fartsøkninger mens han kjørte forbi andre biler. Samtidig kommenterte han egen kjøring, som at han ydmyket og satte på plass de som ble forbikjørt. Den høyeste hastigheten var 221 km/t i 80-sone. Det er ingen tvil om at siktede ved den høye farten, forbikjøringene og bruken av mobiltelefon satte seg selv og andre trafikanter i betydelig og helt unødvendig fare for å bli skadet eller drept».

«Det er skjerpende at det ble laget flere filmer av fartsovertredelser, som siktede etter sin forklaring har vist til venner. Denne typen aktiviteter er egnet til å inspirere andre til hensynsløs og farlig kjøring, og må slås hardt ned på» står det i dommen.

Det er også skjerpende at Northug tidligere er dømt for lignende forhold.

Northug ble i 2014 dømt til 50 dager fengsel og tap av førerrett «for alltid» (det vil si fem år).

- Dette vitner om at han ikke tok lærdom av straffereaksjonen, leste tingrettsdommer Kristen Øverberg fra dommen i Oslo tingrett.

Håpet på hjemmesoning med fotlenke

Påtalemyndigheten ville at Petter Northug skulle dømmes til ubetinget fengsel i åtte måneder, og tap av førerkort. Forsvarer Halvard Helle mente at dette var for høyt.

- Påtalemyndighetens straffeforslag er to, tre måneder for høyt, sa Helle. Helle mente at en riktig straff er under seks måneder fengsel. Han ba om en straff på under fem måneder, slik at Northug kunne ha søke om soning hjemme med elektronisk fotlenke. Det skjedde altså ikke.

Ber om hjemmesoning med fotlenke

Helle mener også at Northug bør behandles mildere, fordi han har tatt grep om sitt rusproblem. Helle mener også at Northug bør ha strafferabatt fordi politiet har lekket fra avhør i forbindelse med etterforskning av saken.

- Medieomtale i seg selv er ikke en formildende omstendighet. Men at det ble lekket massivt fra etterforskningen, det bør være formildende, sa Helle.

Petter Northug møtte ikke selv i Oslo tingrett under behandlingen av hans tilståelsesak mandag. Istedenfor møtte hans advokat, Halvard Helle, mens Northug fulgte saken på videooverføring.

Northug begynte sin forklaring klokken 12. Han erkjente råkjøring og bruk og oppbevaring av mindre mengder narkotika.

Northug er siktet for følgende trafikkforhold:

  • Mandag 10. august på E6 ved Espa kjørte han med en hastighet på 203 kilometer i timen når fartsgrensen var 80 kilometer i timen. Hendelsen ble filmet av Northug. Han er også siktet for å ha benyttet mobiltelefonen under kjøring.
  • Onsdag 12. august mellom Elverum og Trysil kjørte han i en hastighet på 204 kilometer i 80-sone. Også denne hendelsen ble filmet av Northug.
  • Torsdag 13. august mellom Trysil og Elverum kjørte han flere ganger over 200 kilometer i timen i 80-sonen, hvorav den høyeste hastigheten var på 221 kilometer i timen. Også denne hendelsen ble filmet av Northug.
  • Torsdag 13. august i E6 Daldumpa i Ullensaker kjørte han 168 km/t i 80-sonen. I forbindelse med denne kjøringen ble Northug stoppet av politiet og tatt med til politistasjonen for å avgi urinprøve.
  • Torsdag 13. august ble det funnet seks gram kokain og 0,65 gram MDMA i hans hjem.
  • 10. august brukte han en mindre mengde kokain.

Ville ikke fortelle hva han sa på video

- Jeg ser på dette som idiotiske hendelser, sa Northug i retten.

- Dette er uaktsom kjøring som ikke skal skje i trafikken, sa han. Han erkjente hendelsen, men ønsket ikke å gå inn på hva han sa mens han kjørte forbi andre biler i videoen.

- Jeg har hørt disse videoene. Du skulle ydmyke dine medtrafikanter, sa dommeren i tingretten. Dommeren mente at dette var et straffeskjerpende moment.

- Ja, jeg prøvde å kommentere at jeg kjørte forbi, med en slags kommentatorstemme, sa Northug kort.

Northug var også siktet for oppbevaring av mindre mengder narkotika, og for å ha brukt kokain. Det ble funnet av politiet under en ransaking 13. august.

- Dette var mitt stoff, sa Northug.

Northug erkjente også overfor politiet å ha brukt en mindre mengde kokain 10. august.

Petter Northug fortalte til Oslo tingrett at han har sluttet å bruke ulovlige rusmidler. Han fortalte også at det hadde vært en belastning at politiet lekket opplysninger fra avhør når han i august forklarte seg om forholdene til politiet.

Advokat Halvard Helle påpeker at disse lekkasjene har påført Northug en merbelastning som de mener bør komme til uttrykk i straffeutmålingen.

Erkjente i august

Allerede i august erkjente Petter Northug at han har rusproblemer.

– Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing. Det er blitt mye hard festing i det siste. Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for dem rundt meg. Konsekvensen er at det er blitt svært alvorlig og omfattende, sa Northug på en pressekonferanse i august.

Northug har også gitt ut en julelåt, der han synger: «Det er jul i by og land, et år har gått hva har jeg stelt i stand? Har ikke vært snill gutt i år, tviler på at jeg julegaver får. Jeg er ingen drømmesønn, men jeg har en julebønn. Kan jeg få komme hjem til ribbe og riskrem?»

Skiforbundet klar for å hjelpe Northug

Norges Skiforbund ser svært alvorlig på fengselsdommen mot Petter Northug, men vil gjerne bidra til å hjelpe den abdiserte skikongen på fote.

– Dommen og det som har kommet fram i retten, viser med all tydelighet hvor alvorlige handlingene til Petter Northug er. Som vi har uttalt tidligere, ser skiforbundet svært alvorlig på det som har skjedd, sier kommunikasjonssjef Espen Graff i skiforbundet til NTB.

– Vi forventer at Northug følger opp med å få den profesjonelle hjelpen som er en nødvendig. Om Petter selv ønsker det, er også skiforbundet klar til å bidra i den prosessen, sier han.

Kommentarer til denne saken