*Nettavisen* Nyheter.

Norway Cup frykter ikke svineinfluensa

MANGE: Neste uke samles 30.000 barn og unge på Ekebergsletta. Dette bildet er fra Norway Cups åpningskonsert i fjor. Foto: (Scanpix)

Helsedirektøren avviser at svineinfluensa utgjør noen trussel mot Norway Cups 30.000 deltakere.

27.07.09 15:42

(SIDE2:) I helgen går Norway Cup av stabelen, og hele 30.000 barn og unge fra 53 land skal samles til lek og fotballspill på Ekebergsletta i Oslo.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

Samtidig herjer det en smittsom pandemi som i hovedsak angriper unge under 30 år.

– Moderat pandemi
Mange spør seg nå om hvor forsvarlig det er å utsette Norway Cup-deltakerne for en potensielt dødelig sykdom, hvor man risikerer at barn tar med seg smitte hjem til land hvor Influensa A(H1N1) kanskje ennå ikke har slått ned, eller hvor helsetilbudet ikke er ideelt.

– Det er jeg uenig i. Vi må passe oss så vi ikke lar denne sykdommen styre oss mer enn nødvendig. Det er en moderat pandemi med symptomer som ikke er stort annerledes enn vanlige influensasymptomer. Alle land i verden har stor reiseaktivitet – også fattige land, så sykdommen kommer til å nå alle land uansett, sier Bjørn-Inge Larsen, helsedirektør og leder for Pandemikomiteen, til Side2.

Bekymrede debattanter
Men noen er likevel bekymret. På VG Netts debattsider har lesere belyst problemstillingen slik:

«Snart samles 15.000 (sic.) unger fra x-antall land på et relativt lite område på Ekeberg i Oslo. Land hvor svineinfluensaen har satt sine spor dukker garantert opp... Jeg frykter at Ekeberg, tettpakkede gymsaler og skoler vil være ideelt sted for svineinfluensaen å spre seg,» skriver en leser.

«Ja, det er liksom fire nys i en tettpakket gymsal så har tyve stykker det, samme tyve skal opp på Ekeberg dagen etter og vips så er vi i gang.....Huff og huff, dette kan bli forferdelig,» skriver en annen.

«Tenk hvis alle 30.000 får svineinfluensa, da er faen meg helvete løs,» fortviler en tredje debattant.

– Om lag 30.000 er et taket for oss for å greie innkvartering og kampavvikling, og alle som er påmeldt er velkomne. Og vi kommer ikke til å be noen om å være hjemme eller gjøre noe med innkvartering på grunn av dette, sa Norway Cup-sjef Frode Kyvåg til Dabladet i forrige uke.

Godt gjennomtenkt strategi
Sanitetsleder Frode Hansen i Norsk Folkehjelp Oslo sier at beredskapen for et utbrudd av svineinfluensa er ivaretatt på en god måte når Norway Cup starter på søndag, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hansen støttes av helsedirektøren:

– Tiltakene vi iverksetter må stå i forhold til sykdommen. Det er sannsynligvis mange millioner som har hatt sykdommen i verden, og det er et forholdsvis lavt antall som har blitt alvorlig syke, sier Larsen, og understreker at de det gjelder har hatt et annet helseproblem i bunnen som har gjort sykdommen mer alvorlig.

– Vi har vært i kontakt med arrangørene av Norway Cup, som har gode tiltak og beredskap dersom noen skulle bli syke. De har eget feltsykehus med mye helsepersonell og en godt gjennomtenkt strategi. Barn som spiller fotball er rimelig friske, og det vil være få av deltakerne på Norway Cup som har underliggende sykdommer og lav lungekapasitet. Men det er viktig at de det gjelder blir fulgt opp og blir observert av helsepersonell, sier han.

Mer smittsom enn sesonginfluensa
WHO anser at viruset er mer smittsomt enn vanlig sesonginfluensa, med en sekundær angrepsrate i skoler på 22-33 prosent og 19-43 prosent i husstander (mot 5-15 prosent for sesonginfluensa). Det skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Se mer tall og fakta om svineinfluensaen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag