Gå til sidens hovedinnhold

Norwegian-fly sekunder fra katastrofe

To Norwegian-fly sekunder fra å kollidere i lufta over Gardermoen.

To Norwegian-fly var sekunder fra å kollidere i lufta over Gardermoen 31. oktober i fjor. Det skriver VG Nett .

Det ene flyet, med kallesignal NAX741, hadde fløyet fra Værnes ved Trondheim og hadde påbegynt innflygingen til Oslo Lufthavn Gardermoen. Det andre (NAX740) skulle fly fra Gardermoen til Værnes.

Flygelederne i tårnet på Gardermoen skal ha gitt pilotene på det ene flyet beskjed om å klatre til 3000 fot, og dreie til kurs 270 grader (vest). Meldingen ble også fanget opp av pilotene i det andre flyet.

Misforståelsen som oppsto, førte flyene galt av sted: Sekunder senere var de to Boeing 737-800-flyene med passasjerer på kollisjonskurs, skriver VG Nett.

I rapporten fra Norwegian-pilotene heter det at flyene et øyeblikk hadde en minste høydeadskillelse på ca. 500 fot (ca. 160 meter) og en minste horisontal avstand på 0,4 nautiske mil (ca. 463 meter). Normalt skal det være minst 1000 fot mellom fly i sivil luftfart.

Havarikommisjonen karakteriserer hendelsen som svært alvorlig.

På generelt grunnlag sier leder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund at hendelser i luftrommet der to fly er så nær hverandre og på kollisjonskurs - er svært alvorlig.

- Heldigvis skjer det ikke ofte. I de tilfellene der to fly er på kollisjonskurs, har vi automatiske antikollisjonssystemer i flyene som overstyrer den manuelle betjeningen. Disse systemene fungerer, sier Wasland til VG Nett.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her