Gå til sidens hovedinnhold

Norwegian kan flytte Dreamlinerne til Sverige

Oslo (NTB): Norwegian vil flytte sine store nye Dreamliner-fly til Sverige dersom norske myndigheter ikke godtar utenlandsk mannskap på de nye langdistanserutene.

- Får vi nei fra norske myndigheter, registrerer vi nye Dreamliner langdistansefly i Sverige og flytter selskapet som skal drive dem, dit. Da er det en risiko for at stadig mer av Norwegian flytter etter av effektivitetsgrunner, til Sverige eller et annet land, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til Dagens Næringsliv.

Norwegian gir norske myndigheter kort tid på å avgjøre striden om forskriften som avgjør om for eksempel flygingene fra Oslo til Bangkok kan utføres av mannskap som er bosatt i Thailand på lokale vilkår. Fagforeningene har for lengst gått ut og kalt forskriftsforslaget dumping.

Regjeringen har nå ute til høring et forslag om å endre utlendingsforskriften slik at det blir mulig å bruke personell uten oppholds- og arbeidstillatelse i Norge. Da trenger de heller ikke lønnes etter norsk tariff.

Selskapet mener det er meningsløst at mannskap som har base og ansettelse ute, skal møte pålegg om norsk arbeidstillatelse og tarifflønn. Slike krav legger markedet helt åpent for konkurrerende utenlandske selskaper som ikke har samme krav, sier Skånvik.

- Men registrerer vi flyene i Sverige, bortfaller plikten. Da blir Norwegian «utenlandsk», sier hun. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar