*Nettavisen* Nyheter.

Norwegian kjøpte omstridte klimakvoter

Norwegian Bjørn Kjos Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix.)

I løpet av flyselskapet Norwegians første år med kvotehandel stammet nesten alle kvotene som selskapet handlet fra prosjekter i utviklingsland, fra kontroversielle anlegg.

02.06.13 09:29

Ifølge Bergens Tidende dreier det seg om kvoter fra kjølegassfabrikker der eierne har håvet inn enorme summer på salg av utslippsrettigheter til selskaper blant annet i Norge.

All norsk luftfart ble innlemmet i kvotehandelssystemet 1. januar i fjor, og både Norwegian og Widerøe måtte da begynne å kjøpe klimakvoter for å kompensere for utslippene fra selskapenes flygninger.

Prosjektene som Norwegian har kjøpt kvoter fra, er fra i år bannlyst av EU på grunn av manglende miljømessig troverdighet og fordi de ikke gir nok klimagevinst for pengene, opplyser EUs klimakommissær Connie Hedegaard.

Fire av de fem prosjektene som kompenserte for Norwegians utslipp, er omstridte kjølegassfabrikker. Fabrikkene har i årevis fått svært godt betalt for å kutte utslippene av klimagassen HFK-23, et biprodukt i kjølegassproduksjonen som er en nesten 12.000 ganger så aggressivt som CO2. Derfor får produsentene nesten 12.000 ganger så mange kvoter som de ville fått om de destruerte vanlig CO2, skriver avisen.

Miljøorganisasjoner anklager flere av disse anleggene for å jukse med sikte på å sikre seg størst mulig økonomisk gevinst.

Kjølegassen skader ozonlaget og har vært forbudt i Norge i mange år. Likevel fortsetter den lukrative virksomheten.

«Vi ser ikke det som vår rolle å overprøve FN og norske myndigheter om hva som er etisk riktig. Vi har verken ressurser eller kompetanse til å sette oss inn i enkeltprosjekt (...) «, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion i Norwegian i en e-post til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag