RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fred C. Gjestad (Aftenposten)

Norwegian ville ha varslet om Mohammad

Sist oppdatert:
Norwegians flygesjef vil kunne svarteliste uønskede passasjerer.

Norwegians flygesjef Tomas Hesthammer sier til Dagbladet at han ville ringt PST dersom han hadde fått greie på at Mohyeldeen Mohammad (24) hadde kommet om bord i et Norwegian-fly.

Han forteller at han ikke vil be besetningen om å være på vakt etter spesielle navn, men heller følge med på billettbestilling og ta problemet allerede på det stadiet.

- Men om han hadde kommet seg gjennom billettbestillingen og sikkerhetskontrollen, har vi en vakttelefon besetningen kan ringe dersom de blir usikker, sier Hesthammer, som videre forklarer at operatørene ved vakttelefonen deretter hadde varslet ifra til PST.

Drapstruet journalister
Mohammad holdt hovedappellen under demonstrasjonen mot Dagbladets publisering av en karikaturtegning fredag den 12. februar. Her drapstruet han journalistene, og advarte mot en ny 11. September på norsk jord.

Les mer:Drapstruet journalister

Få dager senere uttalte han til Klassekampen at han mente at homofile fortjener dødsstraff.

Flere norske muslimer tar avstand fra hans uttalelser, både de han kom med i sin appell på Universitetsplassen fredag og uttalelsene om homofile til Klassekampen.

Shoaib Sultan, genalsekretær i Islamsk Råd Norge, fortalte til Nettavisen at Mohyeldeen Mohammads uttalelser ikke er representative.

- Islamsk Råd Norge tar avstand fra de radikale holdninger som Mohyeldeen Muhammad fremviser. Disse er ikke representative for våre medlemsorganisasjoner eller den jevne muslim, som setter pris på de rettigheter det demokratiske Norge gir oss alle anledning til å leve i tråd med våre verdier.

Les mer:- Homofile fortjener å drepes

Norwegian-sjefen kom med sine uttalelser etter at PST regner den trusselsiktede Mohammad (24) som en sikkerhetstrussel, skriver VG.

Problemer med både Norwegian og SAS
Dagbladet skriver at det kan se ut til at Mohammad kan få problemer med å reise både med Norwegian og SAS.

- Vi har ikke mulighet til å føre en svarteliste på passasjerer, men på generelt grunnlag har vi hjemmel til å kunne nekte personer å ombordstige fly, forteller informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen til Dagbladet.

Bør kunne få svarteliste
Både Hesthammer i Norwegian og Johansen i SAS mener at i flere situasjoner kan det være hensiktsmessig å tillate å svarteliste passasjerer.

- Jeg mener man bør kunne gjøre det, men skjønner hvorfor det ikke er tillatt. Det kan fort bli stigmatisering og urettmessig avvisning av passasjerer. Men man har opplevd folk som har oppført seg så truende at man skulle ha hatt anledning til å svarteliste personen, sier Hesthammer til Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere