Gå til sidens hovedinnhold

Notaker: Valget løser ikke status quo

Oslo (NTB): At president Barack Obama ble gjenvalgt, forandrer ikke maktfordelingen i Washington, sier historiker Hallvard Notaker. Han mener Obama står overfor akkurat de samme utfordringene som før.

- Dette valget løser ikke det overgripende problemet i amerikansk politikk - den harde fronten mellom presidenten og det republikanske flertallet i Representantenes hus, sier Notaker og påpeker at fordelingen av makten i Washington forblir slik den har vært.

Historikeren og forfatteren understreker at Obama er nødt til å samarbeide med Republikanerne for å få gjort noe med de mange og store problemene som ennå ikke er løst:

- Gjelda, budsjettunderskuddet, behovet for en skattereform, trygdereform og kanskje til og med en eller annen type innvandringsreform - dette er saker med harde fronter, sier han.

Men Notaker avviser at Obama er svekket.

- Han blir styrket av den fornyede tilliten fra velgerne, men problemet hans er at motparten i Kongressen også har fått det. Selv om Obama kommer til å hevde at han har fått et slags mandat av folket, vil Republikanerne peke på at de også har fått fornyet sitt flertall - det er også et slags mandat, sier Notaker. (©NTB)

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget