Notre-Dame-katedralen i Paris er i full fyr - kan kollapse

Det brenner kraftig i den ikoniske katedralen i Paris. Store deler av taket og spiret har rast sammen, og brannen sprer seg raskt.

15.04.19 22:57

Brannen skal ha startet rundt 18.50-tiden mandag kveld, sier en talsmann i brannvesenet til den franske avisen Le Figaro.

Bilder i franske medier og på sosiale medier viser flammer og tykk røyk som velter opp fra taket midtskips på den berømte kirkebygningen. Ifølge den franske avisa Libération sprer brannen seg fort.

- Det brenner betydelig på Notre-Dame, så hold dere unna og forlat området, og la redningsmannskapene gripe inn, skriver Emmanuel Gregoire, varaordfører i Paris, på Twitter.

Ifølge den franske avisen Le Parisien har 400 brannmenn blitt sendt ut til stedet for å slukke brannen. Det er foreløpig ikke meldt om skadde. Katedralen er evakuert, og et stort område rundt er sperret av.

KRAFTIG BRANN: Røyk og flammer kommer opp av fra den gotiske katedralen. Foto: Francois Guillot (AFP/Scanpix)

Macron avlyser

Etter at brannen startet har det strømmet på med reaksjoner.

- En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

USAs president Donald Trump har også tvitret om det som skjer i Paris i kveld.

-Så forferdelig å se den massive brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris. Kanskje flyvende vannbeholdere kan bli brukt til å slukke brannen. Det må gjøres noe umiddelbart!

Hans nærmeste medarbeider, USAs visepresident Mike Pence, er i sjokk i kveld.

- Notre-Dame er et ikonisk symbol på tro for folk over hele verden. Det er hjerteskjærende å se et Guds hus i flammer. Våre tanker og bønner går til brannmannskapene på stedet og alle folk i Paris, skriver Pence.

Statsminister Erna Solberg har også uttrykt sin fortvilelse i kveld, siden den franske hovedstaden betyr mye for Høyre-politikeren.

- Det er hjerteskjærende å se Notre-Dame i flammer i min favorittby Paris. Jeg håper at så mye som mulig kan bli reddet, skriver statsministeren på Twitter.

Erna Solberg og Sindre Finnes giftet seg i Paris i 1996.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel sørger over brannen.

- Disse forferdelige bildene av Notre-Dame i brann er smertelige. Notre-Dame er et symbol på Frankrike og på vår europeiske kultur. Våre tanker er hos våre franske venner, sier Merkel via sin talsmann Steffen Seibert.

EU-president Donald Tusk sender sine kondolanser til det franske folk.

- Notre-Dame av Paris er Notre-Dame av hele Europa. Vi står alle sammen med Paris i dag, tvitrer han.

- Alt brenner

Hundrevis av parisere og turister som er samlet ved Hôtel de Ville for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset.

Se video av hovedspiret som kollapser:

Les også: - Spiret har kollapset

Like etter klokken 21.00 skriver Le Figaro at brannen er en enorm utfordring for brannvesenet, og at katedralen ser ut til å være tapt.

- Alt brenner. Ingenting vil stå igjen fra rammeverket, sier Andre Finot, talsmann for Notre-Dame, ifølge den franske avisen.

Slokningsarbeidet er svært vanskelig, og det har ikke blitt brukt brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen. I tillegg til å få kontroll på flammene har redningsmannskapene forsøkt å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken.

SPIRET KOLLAPSET: Slik så det ut da hovedspiret kollapset. Foto: (JMP/ABACAPRESS.COM URN:42352050)

- Det er ikke sikkert at vi vil klare å stoppe brannen fra å spre seg til det nordlige klokketårnet. Hvis tårnet kollapser kan man bare tenke seg skadeomfanget, sier talsperson for brannmannskapene Jean-Claude Gallet.

Franske myndigheter sier like før klokken 22.00 at det er usikkert om katedralen kan reddes, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til restaureringsarbeidene.

Er du i Paris? Kontakt Nettavisen på telefon: + 47 02060 eller e-post: 02060@nettavisen.no.

Foto: Solveig Godeluck (Twitter)

Notre-Dame er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Bygget blir besøkt av 13 millioner mennesker hvert, skriver CNN. Katedralen ble bygget i 1163, og er deretter blitt bygget på i flere omganger.

Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen, midt i Paris. Det har blitt besluttet at innbyggerne som bor på øya vil bli evakuert.

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Nå står han ved parlamentsbygningen sammen med en stor folkemengde og ser på brannen.

VOLDSOM BRANN: Tykk røyk stiger opp fra Notre-Dame-katedralen i Paris der en voldsom brann brøt ut mandag kveld. Foto: (AP / NTB scanpix)

- Tårnet begynner å ligne et skjelett ettersom det har brent så mye. Man ser at flammene har spredt seg mot de to andre større tårnene, sier Imberg.

- En sjokkopplevelse

Nordmannen Bjørnar Østgaard er i Paris, og har lagt ut denne videoen et stykke unna fra katedralen:

- Stemningen her nå er helt uvirkelig. Folk gråter. Dette er en stor tragedie, en sjokkopplevelse.

- Vi ble oppmerksomme på oppskjørtede mennesker som så i retning Notre-Dame og røykutviklingen på taket. Vi gikk ikke lang tid før vi skjønte at dette var veldig dramatisk. Brannfolk på taket måtte tas ned og vi kjente etter en stund varmen fra flammene, sier en sjokkert Østgaard på telefon til Nettavisen.

ENORM RØYKSKY: Norske Bjørnar Østgaard er en av mange som står og ser på brannen. Foto: Bjørnar Østgaard

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og sine to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn forteller at det er stappfullt med folk i gatene.

- Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sier hun til NTB.

- Kolossalt tap av kulturarv

Frankrike-ekspert og professor Raino Malnes sier at dette er et utrolig stort tap for den franske kulturarven.

– Jeg tror at svært mange, ikke bare franskmenn, men alle som har et forhold til Paris, er forferdelig lei seg. Bare å se dette spiret falle det er hjerteskjærende, sier professoren i statsvitenskap til NTB.

Malnes understreker det massive og uerstattelige tapet av kulturarv.

- Frankrike har jo mange gotiske katedraler, men ingen er som Notre-Dame. Det er et kolossalt tap av kulturarv. Det kan vanskelig tenkes noe større tap enn det. Det kan tenkes like store tap, men ikke noe større tap, legger han til.

Flere kirker har blitt påtent

De siste månedene har flere katolske kirker blitt vandalisert og påtent i Frankrike, melder Newsweek.

Statuer er knust, alter er veltet og ødelagt. I Paris i mars, ble St. Culpice påtent. Ingen ble skadd, i det som antas å være en påsatt brann.

En måned tidligere ble St Nicholas katolske kirke i Houlles utsatt for hærverk. Like før hadde Saint-Alain katedralen i Lavaur blitt utsatt for skadeverk.

I Nimes ble Notre-Dams des Enfants plyndret, og menneskelig avføring gnidd på et kors.

I løpet av årets første to måneder, har det vært en økning av angrep på katolske kirker på 25 prosent, sammenlignet med året før, ifølge Observatory of Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe.

Fakta

Fakta om Notre-Dame-katedralen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.