Notre-Dame-katedralen i Paris ødelagt i en voldsom brann

Den berømte Notre-Dame-katedralen i Paris herjes av en voldsom brann. Store deler av taket og spiret har rast sammen, og brannen sprer seg raskt.

15.04.19 22:47

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bilder i franske medier og på sosiale medier viser flammer og tykk røyk som velter opp fra taket midtskips på den berømte kirkebygningen.

Om lag en time etter at brannen startet, raste spiret midtskips ned. Store deler av taket er også borte. Ifølge den franske avisa Libération sprer brannen seg fort.

Like før klokken 22 sier franske myndigheter at det er usikkert om brannvesenet vil klare å redde katedralen, melder nyhetsbyrået Ap.

Mandag kveld opplyser statssekretær Laurent Nunez i det franske innenriksdepartementet at brannmannskaper kanskje ikke vil kunne redde katedralen.

– Det er ikke sikkert at vi vil klare å stoppe brannen fra å spre seg til det nordlige klokketårnet. Hvis tårnet kollapser kan man bare tenke seg skadeomfanget, sier talsperson for brannmannskapene Jean-Claude Gallet.

Restaurering

Over 400 brannfolk er på stedet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig. Nødetatene opplyser at de ikke vil bruke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen.

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til restaureringsarbeidene.

Politiet opplyser at katedralen er evakuert, og stort område rundt er sperret av. Et stort antall brannmannskaper er på stedet. Det er foreløpig ikke meldt om skadde eller omkomne i brannen.

Foto: Bertrand Guay (AFP/Scanpix)

Sterke reaksjoner

Brannen har fått stor oppmerksomhet verden over, og på sosiale medier uttrykker folk sorg over at katedralen ødelegges.

- Bygningen, kunsten, alt er borte, jeg er knust, skriver Alexandra fra Peru på Twitter, mens britiske Sean uttrykker uttrykker håp om at noe kan reddes.

- Dette er så tragisk. Det ser ut som en scene fra en katastrofefilm. Jeg håper brannmannskapene klarer å redde noe av bygningen.

Macron avlyser

Myndighetene i Paris ber på Twitter om å holde seg borte fra området, og respektere sperringer.

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

Turister

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Nå står han ved parlamentsbygningen sammen med en stor folkemengde og ser på brannen.

– Tårnet begynner å ligne et skjelett ettersom det har brent så mye. Man ser at flammene har spredt seg mot de to andre større tårnene, sier Imberg.

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

Foto: Hubert Hitier (AFP/Scanpix)

Foto: Benoit Tessier (Reuters/Scanpix)

Fakta

Fakta om Notre-Dame-katedralen

Foto: Thibault Camus (AP/Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.