Gå til sidens hovedinnhold

Notre-Dame var ikke forsikret

Restaureringen av Notre-Dame kan koste den franske staten over en milliard euro.

Ifølge den franske avisen Le Monde var ikke Notre Dame forsikret da det søndag brøt ut brann i katedralen.

Også VG har omtalt saken.

Selvforsikret

Ifølge Le Monde er katedraler som ble bygget før 1905 statens eiendom, og staten selv er ansvarlig forsikringsselskap. Det er Det franske forsikringsforbundet som har kommet frem til dette etter undersøkelser, skriver avisen.

- Å være ditt eget forsikringsselskap betyr i forsikringsselskapets terminologi at du ikke er forsikret, ifølge Frédéric Durot, som er direktør for skadeavdelingen til forsikringsselskapet Siaci Saint Honore.

På samme måte er den norske stat i all hovedsak ansvarlig for risikoen ved statens virksomheter og eiendommer, skriver VG.

Le Monde skriver at flere forsikringsselskaper vurderer regningen å komme på over en milliard euro.

Om brannen imidlertid var relatert til renoveringen av katedralen så kan det likevel være at noe av restaureringsjobben, dog i liten grad, dekkes av forsikringsselskaper. Dette fordi selskapene som drev med renoveringen er forsikret.

Les også

- Notre-Dame blir aldri det samme

Utlyser arkitektkonkurranse

Sammen med store deler av taket på katedralen gikk hovedspiret tapt i brannen mandag kveld og natt til tirsdag.

Onsdag holdt den franske regjeringen et ekstraordinært møte for å diskutere gjenoppbyggingen av Notre-Dame. President Emmanuel Macron har lovet at katedralen skal være gjenreist innen fem år, enda vakrere enn den var.

Statsminister Philippe sier målet med arkitektkonkurransen er å «gi Notre-Dame et spir som er tilpasset teknikken og utfordringene vi har i dag».

Han legger til at myndighetene foreløpig ikke har noe anslag på totalsummen for renovering av katedralen.

– Dette er åpenbart en massiv utfordring, og et historisk ansvar, sier Philippe.

Stenger i opptil seks år

Biskopen i Notre-Dame sier han vil stenge katedralen i opptil seks år mens den restaureres etter den omfattende brannen tidligere denne uka.

Det var under møter med lokale forretningseiere onsdag at Notre-Dame-biskop Patrick Chauvet kom med erkjennelsen av at det berømte monumentet vil måtte holde stengt i «fem til seks år» etter brannen.

Den tok med seg katedralens hovedspir og store deler av taket og den ikoniske trebebyggelsen, kalt «skogen», som holdt det oppe.

Chauvet sier at «en seksjon av katedralen har blitt betydelig svekket» av den ødeleggende brannen, uten å spesifisere nærmere.

Han legger til at det er uklart hva kirkens 67 ansatte vil drive med i den nærmeste framtiden.

Les også

Frankrike utlyser internasjonal arkitektkonkurranse om Notre-Dame

Les også

30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen

Les også

Svakheter oppdaget i hovedkonstruksjonen i Notre-Dame

Kommentarer til denne saken