*Nettavisen* Nyheter.

Nøyaktig hva vi hadde ventet

Foto: FREDERIC J. BROWN (AFP)

Vi har sniktittet på den nye iPhone 3GS.

30.07.09 12:06

På fredag slippes offisielt Apples oppgraderte mobiltelefon som kreativt nok har fått navnet iPhone 3GS. Som en kan forstå ut av den relativt minimale navneendringen er ikke dette en telefon som innfører de helt revolusjonerende endringene.

Raskere
S-en står for «Speed», og det er den definitivt viktigste endringen med den nye telefonen. Og det er ingen tvil om at den er raskere enn sin forgjenger: Applikasjoner starter merkbart raskere – men kanskje den viktigste endringen er at nettleseren Safari nå går mye mer smertefritt. På forrige generasjon måtte man ofte vente en stund på at siden skulle tegne seg opp når en bladde raskt rundt på nettsider, mens med 3GS skal det være meget kompliserte sider hvis du faktisk må vente. Vi har faktisk bare opplevd det på én side så langt.

Datahastigheten har også blitt raskere med at telefonen nå støtter 7,2 Mbps HSDPA (Super3G), men ikke HSUPA (hastigheten opp til nettet).

Men mer hastighet har også fått betydningen at telefonen sluker strøm under intens bruk, og dette kommer ganske godt til syne ved at telefonen blir ganske betydelig varm når du benytter applikasjoner som krever litt prosessorkraft.

Så selv om Apple skryter av at de har beholdt eller forbedret batterikapasiteten når du snakker i telefonen og surfer på nett på WLAN, så later det til at batteriet forsvinner raskere når prosessoren jobber på full fart.

Autofokusfunksjon
En av de mye omtalte funksjonene på den nye telefonen er det nye kameraet som har en ganske fiffig autofokusfunksjon der du selv trykker på den delen av bildet du ønsker skal være i fokus. Og det er svært liten tvil om at dette er en funksjon som fungerer helt utmerket – og det er nesten litt moro å se at Apple her skaper funksjoner som ingen av de andre kameraprodusentene har klart å bringe til markedet – selv om det finnes kameraer der ute med trykkfølsom skjerm.

Det som derimot ikke overbeviser noe nevneverdig er selve kvaliteten på bildene. Oppløsningen har økt fra 2 til 3 megapiksler, men bildekvaliteten har på ingen måte økt 50 prosent. Som en rekke personer som allerede har brukt telefonen i lang tid påpeker så finnes det selvsagt situasjoner bildene blir bedre, men det er ikke ofte forskjellene er påfallende.

Se testbilder her og her.

Vi kan for øvrig nevne at vår forhåndsoppsatte telefon fra Apple feilet hver gang vi forsøkte å sende MMS, som er en nyhet med den nye programvaren som 3GS har (men som også nå er tilgjengelig på 3G-telefonen). Vi kommer tilbake til dette når vi har fått brukt telefonen noe mer.

Akseptabel video
Den nye autofokusfunksjonen fungerer fornøvrig på nøyaktig lik måte med videofunksjonen, som er en nyhet i 3GS.

Oppløsningen er på beskjedne 640x480 punkter, og kvaliteten fremstår like kornete og grumsete som selve bildene.

Kompass
En annen av de mindre nyhetene i telefonen er det innebygde kompasset. I seg selv er dette ganske meningsløst, da det er sjelden du har behov for å finne ut hvilken himmelretning som er hvor, men i kombinasjon med GPS og kart er det veldig praktisk – spesielt hvis du er i byer du ikke kjenner. Kartet roterer seg nemlig i forhold til hvordan du holder telefonen, slik at du alltid ser kartet i forhold til hvordan virkeligheten er. Alle som har stått med et kart i en ukjent by og forsøker å orientere seg vet hvor praktisk dette faktisk er.

Dette er for øvrig ingen unik funksjon, og er noe for eksempel Nokia har hatt på flere av sine telefoner.

Mindre stygg skjerm
En annen liten, men ganske betydelig oppdatering er selve overflaten på skjermen er forbedret slik at fettmerker ikke setter seg spesielt godt. Skjermen fremstår derfor mye reinere i lengre tid, og den er veldig enkel å tørke av når det er nødvendig.

Dessverre har ikke Apple gjort noe med selve skjermen. Den var imponerende da den kom for et par år siden, og ble litt lysere med 3G, men når man nå sammenligner den med konkurrentene så begynner den å se litt gammeldags ut. Vi hadde foretrukket om Apple hadde tatt seg bryet med å bytte ut skjermen til en OLED-skjerm og økt oppløsningen betydelig, slik for eksempel Samsung har gjort.

Grei søkefunksjon
Et par siste ting vi bør nevne er den nye søkefunksjonen ala Macs Spotlight som er på «skjermen» helt til venstre, som søker i applikasjonsnavn, kontakter, musikklisten og tittelfeltet på e-post. Det gjør det litt enklere å finne fram i en etter hvert så overoppfylt telefon.

Den søker derimot ikke på innhold i e-post eller SMS-meldinger.

Styr med stemmen
Det siste vi kommer inn på denne gangen er talekommando-funksjonen på telefonen der du kan ringe opp kontakter ved hjelp av stemmen, samt styre musikken. For å bruke denne holder man hjemknappen inne i et par sekunder, og da starter talefunksjonen. En kan da gi enkle kommandoer som «Ring pappa mobil» – eller «Spill artisten Toto».

Dette fungerer ganske greit så lenge du har rene og fine norske ord, men blir fort et stort problem hvis du skal spille engelsk musikk. Telefonen forstår rett og slett ikke hvis en sier «Spill artisten Dream Theater», og prøver seg stort sett på alt annet som ikke ligner i stedet.

Telefonen krever nemlig at du skal uttale ting omtrent nøyaktig som det skrives, nesten bokstav for bokstav. Så for å få slik til å fungere må en si «Spill artisten Dr-e-am Teater». Det føles ikke spesielt naturlig.

Dårlig feedback
Den norske damen som snakker har også kanskje noe av det mest unaturlige toneleiet jeg har hørt på lang tid, og det fremstår så kunstig at det ofte er umulig å forstå hva hun sier – og da spesielt på engelske ord, som rett og slett ikke gir noen mening. Talefunksjonen har en kommando som heter «Hva heter denne sangen?» der «damen» leser opp tittel og artist for deg, men er dette utenlandske ord så må du nærmest gjette deg til hva telefonen sier.

Talefunksjon er definitivt greit å ha, spesielt hvis en sitter i bil, men jeg ville ikke ansett dette som en god grunn til å oppgradere. Til det er dagens stemmegjenkjenningsteknologi langt fra god nok, og bommer for ofte til at det er spesielt praktisk. Riktignok har iPhone en ganske lur funksjon så lenge du holder deg til et språk, men med så tospråklig som du nødvendigvis må være med en telefon som også er musikkspiller blir det ikke godt nok.

Til slutt nevner vi at med den nye programvaren til iPhone så kan en nå klippe- og lime – og tastaturet fungerer i breddeformat de fleste steder (men langt fra alle) – noe som er en gigantisk fordel. Disse tingene trenger du derimot ikke å oppgradere til 3GS for å dra nytte av.

Konklusjon
Alt i alt fremstår iPhone 3GS som en litt bedre versjon av iPhone 3G, men er på ingen måte noen revolusjon. Den er fortsatt en av markedets aller mest brukervennlige mobiltelefoner, og har utvilsomt markedets beste nettleser – og utvalget i AppStore gjør at bruksområdet til telefonen er enormt.

Det er likevel ikke til å komme utenom at mange av de reelt sett viktigste oppdateringen du får med 3GS ligger i selve programvaren, ikke telefonen. Oppgraderer en iPhone 3G så får en MMS, tastatur i breddeformat, søkefunksjon og lignende. Den isolert sett viktigste tingen med 3GS er nettopp hastigheten, og den er utvilsomt tilstede. Kompass, videofunksjon, bedre kamera og talegjenkjenning er mer ubetydelig opp i det hele.

For øvrig er det fortsatt skuffende å se at Apple ikke har integrert FM-radio, selv om nettradio kan dekke noe av behovet – men har du ikke fri bruk på data er dette svindyrt, og det er uansett unødvendig når man har et glimrende utbygget FM-nett i Norge.

Vi skulle også sett at Apple hadde gått noe lenger ved å tilby at applikasjoner kunne kjøre i bakgrunnen og ikke minst oppgradert skjermen. Og som mange andre har påpekt før meg: Telefonen har designmessig ikke forandret seg betydelig på to år, og den begynner nå nesten å se litt gammeldags ut.

I det store og hele er 3GS litt bedre på veldig mange måter, men har du en iPhone 3G fra før skal du grave dypt etter vektige argumenter for å kjøpe en 3GS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.