RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nær drept etter eksplosjon på jobben

Foto: Privat (Privat)
Sist oppdatert:
Svein Ole Bjørnstad (48) fikk så store brannskader at han sannsynligvis aldri kan komme tilbake på jobb.

En eksplosjonsulykke hos møbelgiganten Ekornes holdt på å ta livet av Svein Ole Bjørnstad (48). Brannskadene han ble påført er så omfattende at han trolig aldri kommer tilbake på jobb, skriver Romerikes Blad.

- Jeg husker at det smalt noe helt vanvittig og at plutselig sto i bare trusa. Deretter er det meste blankt før jeg våknet opp på Haukeland fem uker seinere, forteller Svein Ole Bjørnstad.

I går var det to år siden livet ble snudd opp ned for 48-åringen fra Løken. Mens Svein Ole kun husker bruddstykker fra vårdagen i 2009, har alt brent seg fast på minnet til kona Anne Grete.

- Mitt verste øyeblikk
Hun satt hjemme i leiligheten da hun ved 13-tida ble oppringt av det hun først trodde var ektemannen. Men det var ikke Svein Oles stemme som åpenbarte seg i telefonen – det var en av sjefene på Ekornes i Fetsund som hadde lånt telefonen hans.

Vedkommende fortalte at ektemannen hadde vært involvert i en «liten ulykke» og var kjørt til Ullevål universitetssykehus. Da Anne Grete kom til sykehuset og fikk se Svein Ole forsto hun at ulykken hadde vært alt annet enn liten.

- Han lå livløs på en seng, helt inntullet i bandasje. Synet har brent seg fast på netthinnen min. Det er det verste øyeblikket i mitt liv, forteller Anne Grete. Mens den livstruende skadde 48-åringen ble fløyet videre til Haukeland sykehus og landets fremste eksperter på brannskader, reiste Anne Grete tilbake til leiligheten.

- Jeg har aldri vært religiøs. Men den kvelden satte jeg med ned og ba til Gud. Heldigvis ble jeg bønnhørt, sier hun.

Svevde mellom liv og død
Svein Ole hadde en kroppstemperatur på mellom 41 og 42 grader og svevde mellom liv og død de første to-tre dagene etter ulykken. Deretter stabiliserte tilstanden hans seg, slik at legene kunne gå løs på jobben med å reparere den kraftig forbrente kroppen.

-Jeg fikk tredjegrads forbrenning på store deler av kroppen. Det var beina det gikk verst utover, forteller 48-åringen.

Eksplosjonen på Ekornes i Fetsund skjedde i forbindelse med rutinemessig vedlikehold av et såkalt blandekammer. Dette kammeret blir brukt til å lage madrasser av skumgummirester. Svein Ole jobbet inne i det containerlignende kammeret da det smalt.

- Jeg sprayet veggene med en spesiell type voks, en veldig brannfarlig voks. Det var noe vi gjorde for å rengjøre kammeret, forteller han.

Verken politiet eller møbelfabrikken selv har kommet til bunns i hvorfor det eksploderte. En teori er imidlertid at arbeidsklærne til Svein Ole var årsaken.

- Jeg hadde gjort den samme jobben hver fjortende dag i flere år uten at noe gikk galt. Det eneste som var annerledes den dagen det smalt, var arbeidstøyet mitt. Det var helt nytt. Jeg tror stoffene i tøyet kan ha antent dampen fra den brannfarlige voksen, sier Svein Ole.

- Trodde taket raste ned
Ekornes-kolleger som satt i kantina da eksplosjonen skjedde, har fortalt at de trodde at taket på hele huset hadde falt ned. Svein Ole husker bare at han krabbet ut av blandekammeret kun iført truse og fikk lagt seg på en båre.

- Av en eller annen grunn eksploderte klærne mine ut fra kroppen min. Det skyldes trolig at det var luft mellom kroppen og klærne mine. Hadde klærne mine vært tettsittende, hadde skadene trolig vært enda verre, forteller han.

48-åringen hadde på seg maske da eksplosjonen skjedde. Det reddet etter all sannsynlighet livet hans. At han hadde på seg bomullstruse – og ikke silkeundertøy – reddet trolig hans edlere deler.

- Hadde jeg hatt silkebokser, hadde jeg ikke stått her som en mann i dag. Da hadde alt brent opp. Det er det legene sier i hvert fall, forteller Svein Ole.

Etter seks uker på Haukeland sykehus – det meste av tiden i koma – ble Svein Ole fraktet videre til Sunnaas sykehus for tre måneders opptrening.

- Jeg kom meg raskt på beina, men nå har utviklingen stagnert. Jeg blir aldri bra igjen. Det er trist, men jeg skal være glad jeg hele tatt lever, sier han.

Kona svarer:

- Hadde du ikke gjort det, hadde jeg ikke sittet her i dag. Jeg hadde ikke klart meg uten deg.

Selv om Svein Ole er takknemlig for at han lever, er det flere ting han synes er trist. I tillegg til at han trolig aldri kommer tilbake i arbeid, har også en rekke fritidssysler blitt vanskelig etter ulykken.

- Savner skogsturer
- Jeg likte å gå på både ski og skøyter, for ikke å snakke om turer i skogen. Det er nesten umulig i dag. Jeg skal ikke gå langt før beina mine hovner opp, forteller han.

Blodsirkulasjonen i beina er kraftig redusert av den stygge brannskaden.

- Vi får prøve å se framover. Når forsikringspengene endelig kommer, skal vi unne oss en skikkelig ferietur. Det har vi fortjent, sier 48-åringen.

Les flere saker fra Romerikes Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere