RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statsminister Erna Solberg går fra møte med regjeringspartiene i stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg går fra møte med regjeringspartiene i stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

Nær enighet om asylavtale

Sist oppdatert:
Avtalen skal gi asylbarn rett til å få sakene sine vurdert på nytt. Prisen skal være at flyktninger mister oppholdstillatelsen dersom retur vurderes som tygt.

Det ser ut til å gå mot en løsning i asylbarn-saken. Ifølge Dagsavisen skal KrF og Venstre ha blitt enige med regjeringspartiene om en avtale om lengeværende asylbarn. Men noen endelig bekreftelse har foreløpig ikke kommet.

Onsdag ettermiddag møtte lederne i regjeringspartiene Høyre og Frp, støttepartiene Venstre og KrF igjen for å diskutere asylbarnsaken, etter at partigruppene hadde hatt møter.

Vil ikke bekrefte

– Jeg har fått et klart mandat som jeg skal ta med til de andre partilederne, sa Frp-leder Siv Jensen da hun reiste fra et gruppemøte ved 17.20-tiden onsdag.

Hun ville imidlertid ikke bekrefte at en avtale er i havn.

Ifølge Dagsavisen skal Frps stortingsgruppe ha stemt for avtalen.

Vurdert på nytt

Ifølge Dagsavisen skal avtalen innebære at asylbarn som har vært mer enn fire år i Norge, men som ble sendt ut mellom juli i fjor og mars i år, får vurdert sakene sine på nytt. De skal vurderes etter den nye forskriften som ble innført i desember i fjor. Dermed får KrF og Venstre gjennomslag for kravet sitt om at disse asylbarna skal få en ny vurdering av sakene sine.

Partiene skal også ha kommet frem til enkelte innstramminger, ifølge avisen. Dette gjelder flerkoneri og familiegjenforening. Flyktninger som kommer til Norge, må melde fra om antall familiemedlemmer som kan komme på familiegjenforening innen seks måneder.

I dag er regelen at dette må gjøres innen et år.

Hindre flerkoneri

Ifølge NRK er det enighet om regler som skal hindre flerkoneri ved familiegjenforening. I tillegg kommer det trolig også regler som åpner for at personer kan miste sin flyktningstatus dersom forholdene i hjemlandet endrer seg.

I skissen for den nye avtalen ønsket regjeringen ifølge VG å sette ned tallet på FN-kvoteflyktninger dersom utsendte asylbarn fikk komme tilbake. Dette punktet skal være fjernet.

Striden om asylbarna er blitt en verkebyll mellom de fire partiene. Fylkesledere i både Venstre og KrF mener at samarbeidsavtalen med regjeringspartiene må brytes dersom ikke partiene får gjennomslag for kravet om at tvangsutsendte asylbarn skal få sakene sine behandlet på nytt.

LES OGSÅ: Skisse på bordet, men ennå ingen løsning om asylbarna

Nettavisen oppdaterer saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere