RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK: – Økt strøm av hatytringer mot journalister

NETTHAT: Sidsel Wold har fått mye hat rettet mot seg for sin dekning av den pågående konflikten mellom Israel og Palestina. På sin egen Facebook-side (innfelt) gjør hun det klart hva hun mener om dem som tråkker over grensen for det anstendige.
NETTHAT: Sidsel Wold har fått mye hat rettet mot seg for sin dekning av den pågående konflikten mellom Israel og Palestina. På sin egen Facebook-side (innfelt) gjør hun det klart hva hun mener om dem som tråkker over grensen for det anstendige. Foto: Berit Roald (Scanpix)
NRK opplever mye mer hets mot journalister som dekker konfliktområder i dag enn tidligere. – Årsaken er først og fremst at folk har lettere tilgang til kanaler der de kan ytre seg, mener nyhetsleder Per Arne Kalbakk.

Blant andre NRK-journalist Sidsel Wold som dekker den pågående konflikten i Midtøsten, har fått en storm av hatytringer mot seg på nettet. Blant annet er det opprettet en Facebook-gruppe med navn «Vi krever Sidsel Wold fjernet. Hun er antisemitt En skam for Norge».

Som motreaksjon ble støttegruppen «Vi hyller Sidsel Wold for det arbeidet hun gjør i Midtøsten» raskt opprettet.

Kalbakk sier at det er mange flere som ytrer seg om dekningen enn tidligere og at de må bruke mye mer tid og ressurser på å svare og på å forklare NRKs dekning.

Mye konstruktivt

– Når det gjelder Midtøsten-konflikten kommer reaksjonene fra både Palestina-venner og Israel-venner, men hovedvekten kommer klart fra Israels venner, forteller Kalbakk.

– De organiserte, etablerte støttegruppene er som regel konstruktive i tonen selv om de er uenige med oss. Det tar vi bare som konstruktive tilbakemeldinger. Det er enkeltpersoner som tillater seg en langt grovere tone som er en belastning, spesielt for dem som er ute i felt, sier Kalbakk.

– Selv om man er profesjonell er det ikke hyggelig med sjikanøse kommentarer. Mange tillater seg hinsidiges kommentarer med null folkeskikk, sier Kalbakk.

Vanskelig kartlegging

Hvem som står bak enkeltytringene er ofte vanskelig å kartlegge, mye foregår anonymt, sier førsteamanuensis Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon.

Også hun peker på nettes tilgjengelighet som årsaken til at antallet ytringer har økt i det offentlige rom. Men hun advarer mot å tolke meldinger på internettsidene for snevert.

– Søkemotorene er jo såkalt intelligente, det vil si at de tolker hva vi er interessert i og tar fram lignende søk. Det kan gi oss skjevt bilde av trafikken på nettet, sier hun.

– Vi har i dag ikke svar på om det er ekstreme høyrekrefter eller ekstreme venstrekrefter som er mest aktive, sier hun.

Om alle ytringene styrker eller svekker demokratiet er også en debatt.

– Vi er i ferd med å sluttføre en stor undersøkelse om ytringsfrihetens kår i Norge, finansiert av Fritt Ord. Der spør vi blant annet hva folk frykter mest – terror eller hatytringer. Svarene på denne undersøkelsen kommer i september, forteller Staksrud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere