Gå til sidens hovedinnhold

NRK brukte feil tall under «Debatten» - nå legger Fredrik Solvang seg langflat

- Her går det helt i ball.

Disse tallene ble lagt frem i NRK-programmet, men viste seg i ettertid å ikke stemme:


– Jeg ble overrasket over å bli presentert direkte på TV for prosentandeler jeg ikke kjente igjen. NRKs tall fra FHI var ukjente for meg på forhånd, og generelt mener jeg det er svært viktig alltid å vise både andeler og antall, sier Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI), i en pressemelding tirsdag kveld.

Les også: FHI-beregninger: Bruk av denne vaksinen kan gi kortvarig glede, men langvarig bakrus

Fredrik Solvang har selv gått ut på Instagram tirsdag kveld, og kommet med en beklagelse overfor kveldens seere av «Debatten». Teamet handlet blant annet om når det norske samfunnet kan gjenåpnes, og om hvilke konsekvenser koronatiltakene har for barn og unge. Der presenterte NRK flere tall om smitte blant barn og unge i Norge.

Forvekslinger

I sin beklagelse på sosiale medier skriver Solvang følgende:

- Her går det helt i ball. Debatten har kommet i skade for å forveksle andeler og prosenter, så når jeg f.eks sier at bare 0,05 % av de testede i Oslo hadde covid-19, er det riktige 5 %. FHIs tall viser at i uke 5-10 økte smitten maksimalt blant barn og unge under 17 år til fem prosent i det verst rammede fylket, Oslo. Beklager feilen! Vi kommer til å rette det i Kveldsnytt og på nrk.no, skriver programlederen på Instagram.

Helsedirektør Bjørn Guldvog var gjest sammen med Stoltenberg i kveldens program, og han stusset over tallene som Solvang viste frem på skjermen bak seg.

- Jeg er litt forundret over disse tallene. Jeg er forundret over at de er såpass lave, spesielt i Oslo. Jeg er usikker på tallene. Jeg vil gjerne gå videre og sjekke ut dette i etterkant, sa Guldvog på direkten.

Dette er feilen

FHI skriver i pressemeldingen at NRK hadde fått tall fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, for andelen smittede i aldersgruppen 0-17 år i disse gruppene, mens «Debatten» presenterte disse tallene som prosentandel.

«Omgjort til prosent blir altså tallene hundre ganger høyere ettersom eksempelvis en andel på 0,05 tilsvarer 5 prosent», skriver FHI.

- Vi erfarer at NRK har satt et prosenttegn bak andelene, og dermed fått 100 ganger så lave tall som det som er korrekt. Dette er samme tabell som FHI ga til NRK, skriver FHI i en e-post til Faktisk.no.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Korona-tiltak må begrunnes medisinsk og ikke være en straff for å utjevne

NRK kom med følgende beklagelse, like før klokken 22.30, etter at flausen ble kjent.

- Det er riktig. Vi brukte feil tall, statistikken ble rett og slett lest feil. Vi har korrigert dette på våre nettsider og korrigerer også i Kveldsnytt. Og beklager feilen, skriver redaktør Knut Magnus Berge i en e-post til Faktisk.no.

FHI opplyser avslutningsvis i pressemeldingen at de korrekte tallene for prosentandel positive tester blant barn i ukene 5-10, kan leses og ses i sin helhet i ukesrapporten for de fem respektive ukene.

Mange reaksjoner

Det var ikke bare helsedirektøren som reagerte på tallene. Flere TV-seere har også sagt sitt på sosiale medier.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test