*Nettavisen* Nyheter.

NRK deler ut språkpris til seg selv

NRK har etablert en ny språkpris som skal gis til medarbeidere som har gjort en spesiell innsats for godt språk i NRK.

20.06.08 11:03

Einar Bjorvatn er tildelt den første prisen, et grafisk blad av Kjell Nupen. Prisen ble overrakt av Ragnhild Sælthun Fjørtoft som er leder av NRKs Språkutvalg, skriver NRK i en pressemelding.

Flere NRK-kolleger ble spurt om de ville være forslagstillere, blant dem Yngvil Kiran, Kai Sibbern og Einar Guldvog Staalesen. Alle mente at Einar Bjorvatn burde får prisen.

Yngvil Kiran begrunnet sitt valg med disse ordene:

"Jeg vil gjerne foreslå Einar Bjorvatn som kandidat en av NRKs sikreste språkbrukere. Han har i alle år - fra han var "hallomann" med et utsøkt, men avslappet språk, korrekt, men aldri jålete vært en foregangsmann for det gode hverdagsspråk. Og han var den som satte språkets mange finesser på kartet med Språkteigen, med en fin blanding av etymologisk stoff, gode råd, og møter med lytterne. Han var også den som trakk inn Sylfest Lomheim og er kanskje medvirkende til at Sylfest nå har fått den sentrale posisjon i norsk språkarbeid som han har fått. Einar Bjorvatn er en usedvanlig dyktig språkbruker, som også øser av sine kunnskaper til kolleger og venner, og han vifter aldri med flagg og faner, men er ytterst beskjeden."

Bjorvatn kom til NRK i 1966 som hallomann i studietiden og fikk senere et vikariat i radio, inntil han ble ansatt ved NRK Sørlandet i 1972, hvor han stort sett har holdt til siden.

De siste årene har han ledet programmet "Språkteigen", blant annet med en serie om norske dialekter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.