*Nettavisen* Nyheter.

NRK er NTBs viktigste kunde

NTBs største kunde har sagt opp kontrakten. - NRK er en kunde som er usedvanlig viktig for oss, sier NTB-sjef Thor Viksveen til Propaganda.

20.06.08 11:01

Tidligere i dag kunne Propaganda melde at NRK har sagt opp kontrakten med NTB. Kontrakten skal ha en verdi på mellom 15 og 16 millioner kroner i året og har en oppsigelsestid på ett år.

- Vi har ikke formelt mottatt oppsigelsen, men jeg kan bekrefte at vi er blitt varslet om den, sier Thor Viksveen, mangeårig sjef i NTB. Han forteller at mens de tidligere hadde ett års kontrakter hvor det nesten gikk automatikk i å fornye dem, har det siden midten av 90-tallet vært annerledes.

I 1996 inngikk NRK en femårskontrakt med NTB som ble reforhandlet og inngått på nytt i 2001. Denne nyeste avtalen kan sies opp ved utgangen av 2003, og det er nettopp den opsjonen som NRK og nyhetsdirektør Anne Aasheim har benyttet seg av. (se artikkel nederst)

En økende nyhetsproduksjon internt i NRK og økt tilgang til flere åpne kilder på Internett, er blant årsakene.

- NRK er vår største kunde i enhver forstand, både når det gjelder økonomi og på bruken av våre tjenester. Denne avtalen er av usedvanlig viktighet for oss. I gamle dager var fornyelse av kontraktene en selvfølgelig rutine, det er det ikke lenger. Vi må kjempe i et marked som alle andre, en oppsigelse fra NRKs side representerer en betydelig utfordring for oss, sier Viksveen som mener den store utfordringen ligger i å konkurrere med Internett.

- Det er klart at Internett og alternative nyhetskilder og nettsteder er en kjempeutfordring for oss. Vi kjemper i et betydelig tøffere marked enn den gang vi hadde nyhetsmonopol, sier han.

Nå skal NRK og NTB ut i nye forhandlinger. Han mener det ikke er NTB-innholdet som er problemet.

- Hovedspørsmålet i forhandlingene vil dreie seg om pris, ikke så mye om innhold. Vi har ikke fått noen tilbakemelding om at de ikke er tilfreds med innholdet, sier NTB-sjefen.

Nyhetsdirektør Anne Aasheim i NRK sier dette om neste års forhandlinger:

- Vår videre diskusjon med NTB vil gå både på kvalitet og pris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.