RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KALBAKK: - Vi er glad Medietilsynet ikke vurderer glippen som uaktsomhet, sier nyhetsdirektøren til Nettavisen. NRK har tre uker på seg til å vurdere om de vil anke vedtaket.
KALBAKK: - Vi er glad Medietilsynet ikke vurderer glippen som uaktsomhet, sier nyhetsdirektøren til Nettavisen. NRK har tre uker på seg til å vurdere om de vil anke vedtaket. (NRK)

NRK får 600.000 kroner i gebyr

Sist oppdatert:
Medietilsynet har konkludert.

Valgkvelden 14. september forsnakket NRK seg.

Medietilsynet ilegger NRK et overtredelsesgebyr på 600.000 kroner etter at kanalen offentliggjorde valgprognoser før klokken 21 på valgdagen.

Svelviksposten publiserte opptalte forhåndsstemmer for tidlig og får 100.000 kroner i gebyr.

I et intervju med Hadia Tajik på NRK1 på valgdagen klokken 20.49, offentliggjorde NRK prognosene for Arbeiderpartiets valgresultat på landsbasis og i Bergen. Klokken 19.38 publiserte Svelviksposten resultatene fra de opptalte forhåndsstemmene til alle de politiske partiene i Svelvik kommune på avisas nettsted, under tittelen «Høyre vinner foreløpig».

Fakta: Valgloven:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Forbyr valgresultat og prognoser laget på bakgrunn av undersøkelser som er foretatt på valgdagen, offentliggjøres før tidligst klokken 21.

Skal gi ro rundt stemmegivningen.

- I begge tilfellene har det blitt begått klare brudd på regelverket, sier områdedirektør Gudbrand Guthus i Medietilsynet.

Han understreker imidlertid at det også er klare forskjeller mellom de to bruddene, og at de to mediene er svært ulike i størrelse. Dette gjenspeiles ved fastsettelsen av gebyrene.

- Vedtak kan påklages innen tre uker, sier Guthus til Nettavisen.

NRK: - Enig med Medietilsynet

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk har følgende kommentar til Nettavisen:

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

- Vi er glad Medietilsynet konkluderer med at dette skjedde som følge av uaktsomhet og ikke med hensikt eller dårlige rutiner, sier Kalbakk  til Nettavisen - og fortsetter:- Når det gjelder vurderingen av forseelsen og bakgrunnen, er vi enige. Men vi trenger litt tid til å vurdere gebyrets størrelse, sier Kalbakk til Nettavisen.

- Beklager på det sterkeste

NRK la seg paddeflate umiddelbart. Samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, beklaget på det sterkeste og sa det var en tabbe.


I sitt svarbrev til Medietilsynet sier statskanalen at reporter Lisbeth Skei var overbevist om at klokken var passert 21 da hun forsnakket seg.

Advarte mot «stiv bot»

NRK opplyser også at de på forhånd hadde sendt ut klare instrukser på e-post til alle involverte:

«Ved overtredelse må vi betale en stiv bot, så følg nøye med,» het det i advarselen Nettavisen har sett nærmere på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere