Torsdag gikk startskuddet for Pride-måneden, en måned som er fullspekket med diverse fargesprakende Pride-arrangementer landet rundt. Måneden krones med en stor parade i sentrum av Oslo 1. juli.

Også i Bodø skal Pride feires og i den sammenheng lagde NRK Nordland en sak om at det hadde haglet med stygge kommentarer da Pride Bodø annonserte årets program i diverse lokale medier.

Pride-avstemning vekker reaksjoner

Overfor NRK reagerer Bodø Pride-komitemedlem Karoline Ruud, som spør om man ikke har kommet lenger i 2023.

– Vis gjensidig respekt for hverandre er det viktigste. At man oppfører seg og er høflige mot hverandre, sier Ruud til rikskringkasteren.

I saken hadde NRK lagt opp til en liten spørreundersøkelse, der leserne ble spurt om hva de synes om Pride. Man kunne klikke på tre ulike svaralternativer: «Feir mangfoldet!», «Viktig å markere mangfold, selve Pride har blitt for kommersielt» og «Tull, hele greia».

Mener NRK senker terskelen for hets

Svaralternativene har fått flere til å steile, deriblant Ingvild Endestad i Sex og samfunn, som tidligere var leder for Fri.

Saken ble først omtalt av Vårt Land og Medier24

På Facebook skriver Endestad at hun ble forbanna da hun så spørsmålet og svaralternativene i artikkelen hos NRK.

– Hetsen mot skeive er massiv, for noen så massiv at arrangement avlyses. NRK velger å dekke sak om hets, men legger til en lettbeint avstemming om hva folk synes om Pride, for å senke terskelen enda mer for å spre drit, skriver hun på Facebook.

– Er det noen hjemme?

Til Medier24 sier Endestad at årsaken til at hun reagerte som hun gjorde, var at det her er snakk om hets mot en minoritetsgruppe.

– Journalistene er fullstendig klar over at det er motstand mot minoritetsgruppene de skriver om. Det skjer også i kjølvannet av et arrangement som ble avlyst i Bergen på grunn av hets, sier Endestad til bransjenettstedet og fortsetter:

– Når man snakker om hets i kommentarfelt og på nett, og så velger man å inkludere en lettbeint meningsmåling om en minoritetsgruppe. Da senker man terskelen ytterligere for uttrykke den motstanden. Man trenger ikke engang å skrive en kommentar, men heller bare trykke på en knapp.

Hun legger også til at hun er overrasket over at NRK velger å lage klikkjournalistikk på en minoritetsgruppe, ett år etter terrorangrepet i Oslo.

Også Venstre-politiker Gard Michalsen, som også har redaktørbakgrunn fra E24 og Medier24, reagerer på avstemningen til NRK. På Facebook skriver han:

– Herregud. Når NRK blir Resett light og fyrer opp til ragebait under Pride. Er det noen hjemme?

Legger seg flat

I etterkant av reaksjonene som har kommet har NRK valgt å fjerne avstemningen fra artikkelen.

Til Medier24 sier distriktsredaktør i NRK Nordland at deres generelle holdning er at det er viktig at pressen legger til rette for debatter og publikumsdialog også når det gjelde kontroversielle temaer.

– Vi mener også at det kan forsvares å stille spørsmål om folks holdning til Pride-feiringer, men i denne konkrete saken her erkjenner vi at vi hadde formulert svar-alternativene på en måte som ble feil, sier hun til bransjenettstedet og legger til:

– Vi burde ha brukt mer nøkterne formuleringer. Det er bakgrunnen for at vi valgte å fjerne avstemningen i saken.