Fem foreldreløse barn er overlevert til norske myndigheter i Syria, ifølge NRK.

NRK meldte mandag morgen at norske representanter var på plass i Syria for å forhandle om å hente hjem barn av norske IS-kvinner. Kilden var det kurdiske nyhetsnettstedet Rudaw.

Senere kom bekreftelsen om at fem barn på mellom ett og sju år var overlevert til norske myndigheter i Syria etter at de ble funnet i flyktningleiren al-Hol nordøst i Syria i april.

I en uttalelse til NRK bekrefter kurdiske selvstyremyndigheter at de fem barna er overlevert til norske myndigheter.

– Målet er å redde barna fra en ekstremistisk tilværelse og gi dem en mulighet til å bli rehabilitert og bli reintegrert i sine samfunn, heter det i uttalelsen fra talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene, Kamal Akef.

Foreldrene til barna er en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Faren skal være død og moren forsvunnet.

En delegasjon fra Utenriksdepartementet er på plass i Syria og forhandler om å få ut fem foreldreløse barn, ifølge VG og kurdiske medier.

VG får bekreftet norske myndigheters tilstedeværelse i Syria fra flere uavhengige kilder og får opplyst at en norsk delegasjon med diplomater søndag holdt et lukket møte med de kurdiske selvstyremyndighetene i regionen, der temaet har vært «den humanitære situasjonen».

Også det kurdiske nyhetsnettstedet ANHA bekrefter at en norsk delegasjon er på plass. De siterer en norsk tjenestemann fra UD.

(©NTB)