RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK-folk hindret at Seierstad fikk journalistpris

Sist oppdatert:
Personer høyt oppe i NRK sådde tvil om Åsne Seierstads journalistiske metoder og hindret at hun fikk Den Store Journalistprisen i 2002.

Ifølge en kommentar som kulturredaktør Jan Nyberg i Bergens Tidende skriver i dagens avis, lot juryen for Den Store Journalistprisen seg stoppe av kilder høyt oppe i NRK-systemet som frakjente Åsne Seierstad enhver journalistisk ære. Dermed ble ikke prisen delt ut i 2002.

Nyberg, som selv satt i juryen da det skjedde, vil ikke navngi dem som kontaktet juryen, men hevder de sitter meget sentralt i NRK, melder Bergens Tidende.

- Det var ingen hvem som helst som sådde tvil om Seierstads journalistiske metoder. Derfor måtte vi i juryen ta saken alvorlig. Resultatet ble at ingen fikk Den Store Journalistprisen i 2002, sier Jan Nyberg til egen avis.

I stedet fikk den profilerte frilansjournalisten og forfatteren prisen i år. Da var store deler av juryen byttet ut og det var sjefredaktør Thor Viksveen i NTB som foreslo Seierstad til prisen. Viksveen satt også i juryen som var med på å vrake henne.

- Det kan jeg bekrefte. Jeg kan også bekrefte det Jan Nyberg skriver, at etter så mange innvendinger fra NRK valgte vi ikke å gi henne prisen i 2002, sier Viksveen. Han sier til BT at han alltid har vært tilhenger av at en enstemmig jury skal utnevne vinneren av den prestisjetunge prisen, derfor stemte han mot at prisen skulle deles ut i 2002.

Avisen har vært i kontakt med andre i juryen, og med kilder i NRK, som sier at det senere ble kjent at påstandene om Åsne Seierstad til juryen bare var ondsinnede rykter fra misunnelige, eldre kolleger.

- Jeg vil ikke kommentere hva som var årsaken til at jeg foreslo henne igjen. Det var meg som la henne frem som kandidat i 2002. Da fikk jeg ikke flertall. Så foreslo jeg henne igjen, sier han.

Til Bergens Tidende sier kulturredaktør Jan Nyberg at han kommer ut med dette nå, fordi han mener at pressen må praktisere offentlighet, når de hele tiden snakker om det. Han avviser at han er med på å ærekrenke Åsne Seierstad, siden han viderebringer ondsinnede rykter om hennes person i kommentaren.

- Jeg prøver å lufte ut noen lukkede rom. Min kommentar er verken et angrep på Åsne Seierstad eller juryene i 2002 og 2003. Det jeg sier er at metodene hennes har vært diskutert fra dag en. Jeg lufter ut en diskusjon som jeg kjenner til minste detalj. Og mer enn noen gang er Seierstads metoder nå interessant både nasjonalt og internasjonalt, sier Jan Nyberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere