MARIENLYST (Nettavisen): De to journalistene landet onsdag formiddag på Oslo lufthavn etter 32 timer i arrest i Qatar. Journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var i Qatar for å dekke landets forberedelser til fotball VM i 2022.

– Velkommen hjem, Halvor og Lokman. Sjeldent har jeg vært så glad for å se to NRK-ansatte, starter kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen.

Han sier videre at NRK har hatt fokus på å dekke fotball-VM i Qatar også på en kritisk måte etter at kanalen kjøpte rettighetene til mesterskapet.

– I dag er det jo først og fremst en stor lettelse. Så er det selvsagt sånn, at vi er opptatt av dette også fordi det handler om det grunnleggende oppdraget NRK, frie medier og journalister. Dette er et angrep på det oppdraget, sier Eriksen.

Se video! NRKs sportsredaktør Egil Sundvor forteller Nettavisen om hvordan han opplevde at to av hans ansatte ble arrestert i Qatar:

– Ble satt på noen små rom

Halvor Ekeland forteller at de søndag skulle gjøre et intervju med VM-sjefen etter en markeringen av dagen det er ett år til VM sparkes i gang.

I det de ankom hotellet etter jobb blir de møtt av fem personer som introduserer seg som politi. De blir så bedt om å bli med dem på politistasjonen.

– Vi ble splittet opp umiddelbart, vi drar dit og blir satt inn på noen små rom hver for oss der vi skal gjennom avhør. Disse avhørene gjør dem en og en, så vi sitter der frem til klokken 08.00 på morgenen. Vi hadde ikke noen klokker så vi er ikke sikre på nøyaktig tidspunkt, sier Ekeland.

- Vi opplevde ikke disse personene som truende. De var sivilt kledd, og hadde på seg disse ytre draktene som man ofte har på seg der. De presenterte seg på en ordentlig måte, og sa at vi måtte være med til politistasjonen, forteller Ekeland til Nettavisen.

Slik var timene i arrest

Så sier han at de fikk beskjed om at det skulle vurderes om de skulle varetektsfengsles. Der sier han at de følte seg godt ivaretatt. Så ble Ekeland kastet på glattcelle.

– Mens han [Ghorbani] sitter i forhør blir jeg kastet i glattcelle. Jeg vet ikke hvor mange kvadratmeter det var, men det var ingen møbler eller noe som helst der og det var bare fliser. Det var en ti-tolv andre mennesker der og noen kakerlakker og sånn , men det var nå greit.

De to journalistene var i flere omganger innom glattcella i løpet av tirsdagen. Senere samme dag ble de bedt om å signere noen papirer, så fikk de beskjed om å ta med seg bagasjen sin å gå.

Ghorbani forteller at han ble bedt om å vise frem alt kamerautstyret han hadde med, og spille av alle opptakene han hadde.

– De var interessert i å vite hva vi hadde gjort og hva vi hadde sendt. Når de fikk vite at nesten alle bildene hadde blitt sendt til NRK allerede, så var det et problem, sier han.

Han sier videre at politibetjentene var hyggelige mot dem og at de fikk god behandling.

Var kjent med gjeldende begrensninger

Sportsjef i NRK, Egil Sundvor sier de var klar over vilkårene i hva de fikk filme og gjøre i Qatar.

– Det er noen begrensninger, det er det. Det er først og fremst knyttet til privat grunn og da må man forholde seg til den som eier den private grunnen gir tommel opp og aksepterer at man intervjuer eller filmer der, sier Sundvor.

Han sier videre at man kan filme på åpen gate og offentlig, samt på områder man er invitert til og som er offisielle.

I en pressemelding har qatarske myndigheter uttalt at de to NRK-journalistene hadde oppholdt seg ulovlig på privat eiendom med viten og vilje.

- Det stemmer at vi var på privat eiendom. Vi gikk dit og spurte «Camp boss» som sto det på døra der om vi fikk lov til å komme inn. Vi pratet med han som var der om vi kunne gå rundt og gjøre intervjuer, så tok han en telefon til en eller annen som jeg ikke vet hvem er, men jeg snakket med den andre personen og spurte om «det var greit» å være her og fikk svar om «det var greit». Vi opplevde det som at vi fikk lov til å intervjue, men vi hadde ikke en skriftlig tillatelse, svarer Ekeland på Nettavisens spørsmål om hvorfor myndighetene mener de oppholdt seg ulovlig på privat eiendom.

– Vi har vært usikre

På Oslo lufthavn Gardermoen stod sportsredaktør i NRK Egil Sundvor, familie av journalistene og et samlet pressekorps da Ekeland og Ghorbani kom ut i flyplassens ankomsthall.

– Vi har det greit. Det har vært slitsomme dager og vi har vært usikre, sa Ekeland og fortsatte:

– Det er godt å være hjemme i Norge nå og på norsk jord. Så skal vi inn på Marienlyst nå, inn på jobben å ha en debrief og noen møter om det som har skjedd og det som skjer videre, sier han.

– Hvordan har de siste dagene vært?

– Dagene har vært utfordrende, men vi har visst at det er mange som har jobbet for oss. At dette kommer til å gå bra har vi hatt en følelse av i hvert fall, sier Ekeland.

– Det hører ingensteds hjemme

Kringkastingssjefen svarer også på grunnen Qatar oppga for at de to journalistene ble arrestert.

– Bestrider dere den årsaken som Qatar har oppgitt for at de ble arrestert?

– Der er det flere ting å si. For det første så tror jeg tror vi fort blir enige her om at Qatar ikke er fyrtårnet for uavhengig journalistikk og ytringsfrihet i verden. Det er jo helt opplagt at det er en del regler, holdninger og begrensninger der som ikke vi i utgangspunktet skal ha veldig stor forståelse for, sier Eriksen og fortsetter:

– Samtidig er det sånn at det ble gitt en akkreditering og et visum som var en ramme for å jobbe. Intensjonen var å følge dette. Så ser jeg i reaksjonen de har kommet med, så står det faktisk at det er lov til å filme overalt. Så står det at det er en begrensning på private områder.

– Gitt den beskrivelsen og det faktum som de gjør rede for, så kan jeg fortsatt si at de har oppdrått på en måte som NRK-journalister skal opptre. Så er det jo sånn at Qatarske myndigheter mener at de har brutt noen av disse er det jo ingen forholdsmessighet i å kaste folk i en glattcelle og arrestere. Det hører ingensteds hjemme, sier han.

Kraftig kritikk

Qatar har blitt kraftig kritisert for hvordan landet har behandlet utenlandske gjestearbeidere, som har bygget opp de enorme stadionanleggene som skal brukes i fotball VM.

Statsminister Jonas Gahr Støre, Høyre-leder Erna Solberg, Fotballforbundet og Norsk journalistlag har reagert sterkt på saken etter at den ble kjent tirsdag kveld.